Булгаралпин-българската следа в спортните автомобили

Малцина от нас знаят, че през миналия век за известно време у нас успешно се произвеждат спортни автомобили, а България е център на соц производството на западни коли.

Как започва всичко?

В основата на всичко е ДСП "Булет", по чиято инициатива е създадено сдружение Металхим. Целта на проекта е производство на леки коли в България, посредством внос на готови автомобилни части. Междувременно са разглеждани няколко чуждестранни предложения за съвместна работа, като най-изгодно се оказва това на Рено. Пристъпва се към сключване на договор с ДСП „Булет“, в който се предвижда у нас да бъдат сглобени над 10 000 леки автомобила Булгаррено 8 и Българрено 10.

Развитието

Емил Разлогов, тогавашният директор на ,,Булет“, е човекът, който осигурява на България възможността да произвежда спортния автомобил Алпин А110, който вече си е извоювал слава. Алпин е френски автомобилен производител, който използва части от Рено. Фирмата е основана през 1955 г. от автомобилния състезател Жан Ределе, а в края на 70-те години, когато Рено придобива цялата собственост, компанията се преименува на Алпин Рено.

Предвид успешното сътрудничество на България с Рено, през 1966 г. Разлогов кани официално Жан Ределе да посети България. В София французинът е посрещнат от популярния ни автомобилен състезател Илия Чубриков, който извършва пробна обиколка с Алпин по Околовръстния път на столицата. Ределе прави взаимноизгодна оферта за сътрудничество, която е приета и през 1967 г. той изпраща собствен екип, който да проведе обучение на българските инженери по монтажа на Булгаралпин. Илия Чубриков е назначен за главен отговорник на производството.

В края на 1967 г. в новия завод в гр. Пловдив са създадени първите бройки Булгаралпин. Ефектната спортна кола с 1100-кубиков двигател е представена на Международния панаир в Пловдив, където се превръща в хит.

Спортният звяр

Илия Чубриков е сред най-запалените почитатели на Булгаралпин, като с него печели и първо място на рали „Трансбалкания“. През 1968 г. български екипи, управляващи два автомобила от марката, взимат участие в престижното рали „Монте Карло“

Интересна е и историята на известния български режисьор Васил Мирчев - един от малцината притежатели на спортния звяр. Мирчев тръгва с Булгаралпин за филмовия фестивал в Кан и успява да вземе разстоянието от София до Френската Ревиера само за 16 часа.

Краят

Производството на Булгаррено № 8 и № 10 и спортния Булгаралпин продължава до 1969 г., когато е спряно най-вероятно под съветско влиние. Знае се, че намеренията са всеки ден да се изработва по един автомобил Булгаралпин, но не е запазена информация за общия брой спортни коли, които са произведени в Пловдив.

Въпреки че Алпин А110 е сглобяван и в други страни – в Мексико под името Интерлагос и в Бразилия като Диналпин, българският Булгаралпин е сочен за най-добър като техническото изпълнение от самите представители на компанията Алпин.

Може да ти е интересно още:

Как новите технологии ще променят цените на застраховките
2022-08-16

Как новите технологии ще променят цените на застраховките

Черните кутии ще станат задължителни за всички ново произведени автомобили след 2024 г. Как данните от тях ще повлияят на дисциплината на пътя и на цената на застраховките - виж в блога.

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите
2022-07-28

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите

В света на класическите автомобили има много скъпи коли, но една наскоро поведе класацията за най-скъп автомобил, продаван някога. Виж коя е тя в блога.

Назад в историята на застраховането
2022-06-08

Назад в историята на застраховането

Днec е почти невъзможно да си представим cвят бeз cъщecтвyвaнeтo нa зacтpaxoвка живот, автомобилна застраховка, застраховка на дома, но, всъщност, как е започнало всичко - виж кратка история на застраховането.