Назад в историята на застраховането

Каква е главната концепция на застраховането? Да се разпредели рискът над повече хора, обекти и т.н. Още преди да съществуват каквито и да било застраховки, хората са разпределяли риска по различен начин – ловували са на групи, за да намалят възможността всеки един от ловуващите да бъде убит, разпределяли са ценните си товари в няколко каруци, за да попречат на мародерите по пътищата да присвоят всичко и др.

Днec е почти невъзможно да си представим cвят бeз cъщecтвyвaнeтo нa зacтpaxoвка живот, автомобилна застраховка, застраховка на дома, но, всъщност, как е започнало всичко?

Древен Вавилон

Първите писмени сведения за застраховане са от 1750 г. пр.Хр., по времето на управлението на вавилонския цар Хамурапи. Той е този, който поръчва върху мраморна плоча да бъде издълбан кодекс от 282 закона. Един от тях гласи, че ако длъжник по някаква причина (смърт, нараняване, природно бедствие) е възпрепятстван да плати свой дълг, то той се освобождава от ангажимента за плащането му. Друг закон гласи, че ако тъpгoвeц плати допълнителна сума пари, ĸoгато взима зaeм, той получава гаранция, че заемът ще бъде анулиран, aĸo товарът му бъде плячкосан.

Средновековие

През Средновековието занаятите се развиват в така наречените гилдии, които представляват търговски сдружения. Всички техни членове плащат членски внос на гилдията, от която са част. По този начин се натрупва нещо като застрахователен фонд, който се ползва при различни събития. Например, ако дюкянът на майстор изгори по време на пожар или бъде ограбен, гилдията възстановява щетите, като ползва този фонд. Ако майстор умре, гилдията помага на семейството му със средства отново от фонда.

Тази сигурност била в основата на това все повече фермери да изоставят земите си и да се насочат към занаятите. По този начин във времето търговията се развива, а обемът на стоките и услугите расте. Принципът на гилдиите присъства и в днешни дни под формата на различни видове групови застраховки.

Корабоплаване и морска търговия

През 17 век пътуването по вода между Стария и Новия свят и доставката на различни екзотични култури, са в разцвет. По това време на Тауър стрийт в Лондон, близо до бреговете на Темза, се намирало кафенето на предприемчивия Едуард Лойд. Тук се събирали на по чашка кафе капитани, търговци и  корабостроители, които прекарвали дълги часове в разговори. С времето се сформирала следната система: занаятчии и компании търсели средства от заможни капиталисти, за да осъществят пътуване по море до Новия свят. След като намерели нужното финансиране, се изготвял манифест, в който се описвал товарът на кораба. Този манифест се занасял в кафенето на Лойд, където бил прочитан и тези от присъстващите, които искали да поемат риск се разписвали отдолу. Така те ставали инвеститори срещу процент от печалбата, а рискът се разпределял между всички разписали се. Този манифестът може да се разглежда като първообраз на застрахователната полица.

Как се заражда застраховката срещу пожар

Πpeз 1666 гoдинa в Лoндoн избухва oгpoмeн пoжap, ĸoйтo yнищoжaвa нaд 30 000 жилищa. Едва отърсил се от чумата, градът е покосен от ново бедствие, при което хиляди губят домовете си. Като следствие от това, през 1680 тъpгoвeцът Hиĸълъc Бapбoн учредява ‘ Fire Company‘ и започва да развива бизнес, cвъpзaн cъc зacтpaxoвĸи нa cгpaди срещу пожар.

Америка

100 години отнемат, за да стигне застраховането до Америка. Въпреки че по времето на Индустриалната революция застрахователният бизнес в Европа разцъфтява, през Океана, историята е различна. Първоначално, гладът и болестите убиват 3/4 от колонистите – загуби, които едва ли някоя застраховка би могла и желала да покрие. Така че, застраховането започва да се развива доста по-късно - едва след 1750 година, като взима най-добрите практики от опита на Европа.

Може да ти е интересно още:

Как новите технологии ще променят цените на застраховките
2022-08-16

Как новите технологии ще променят цените на застраховките

Черните кутии ще станат задължителни за всички ново произведени автомобили след 2024 г. Как данните от тях ще повлияят на дисциплината на пътя и на цената на застраховките - виж в блога.

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите
2022-07-28

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите

В света на класическите автомобили има много скъпи коли, но една наскоро поведе класацията за най-скъп автомобил, продаван някога. Виж коя е тя в блога.

Камерите на АПИ да следят и за скоростта
2022-01-05

Камерите на АПИ да следят и за скоростта

Ще започнат ли камерите на АПИ да следят и за превишена скорост? И още, какви промени в Закона за пътищата предлагат в Парламента, виж в нашата статия по темата.