Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя

Не са рядкост случаите, при които по време на шофиране се случва удар в предното стъкло и поява на пукване или счупване на стъклото. Това най-често се причинява от камък или друг предмет, който е изхвърчал от пътя, вследствие движението на автомобила пред теб. В зависимост от размера на камъчето пукнатината може да е малка или значителна, но и в двата случая трябва да реагираш бързо.

Защо се стига до спукано предно стъкло

По пътищата у нас се движи много строителна техника, която замърсява асфалта с пясък, ситни камъни и други дребни строителни отпадъци. За съжаление, повечето автомобили не са снабдени с така наречените колобрани. Те представляват гъвкави части, които се монтират вертикално зад гумата върху долната част на шасито или върху калника на автомобила. Този детайл предпазва автомобила от натрупване на кал и мръсотия. Друга негова функция е да спира камъчетата, излитащи под гумите, което предпазва автомобилите отзад.

Какво да процедираш при спукано предно стъкло

Има няколко варианта за действие:

  • Имаш застраховка Автокаско

Ако имаш валидна застраховка "Автокаско", трябва веднага да заведеш щета в най-близкия ликвидационен център на твоя застраховател. Не отлагай, защото този вид пукнатини бързо се разрастват и може да се стигне до „пръсване“ на стъклото, като най-лошият вариант е това да стане по време на движение. В Общите условия на застрахователите е записано, че застрахованото лице е длъжно да минимализира и ограничи настъпилите вреди по автомобила си и за да не бъдеш обвинен(а) в бездействие, най-добре е да декларираш обстоятелствата веднага. По този вид щети обикновено цялото предно стъкло се сменя с ново. В зависимост от стойността на застраховката, може да имаш право на отремонтиране в доверен/официален сервиз или на изплащане на сума по експертна оценка, по преценка на застрахователя.

  • Нямаш застраховка Автокаско

За съжаление подобно деяние, като изхвърчане на камъче от гумите, трудно може да се квалифицира като виновно причинено. Затова, за разлика от останалите ПТП-та с двама участници, при които невинният водач се възползва от застраховката „Гражданска отговорност“ на виновния за покриване на причинените му щети, при варианта с изхвърчал камък това е почти невъзможно да се случи.

Ако пътят, по който е станало произшествието, е част от републиканската пътна мрежа, може да предявиш иск към Агенция пътна инфраструктура. Ако пътят е част от общинската – претенциите се подават към съответната община. В този случай се взима предвид, че АПИ или съответната община отговарят за вредите, настъпили в резултат на съприкосновение на предмет с твоя автомобил, тъй като не са изпълнили задължението си да поддържат чисти пътищата, за които отговарят. Има два варианта – доброволно уреждане на спора или завеждане на гражданско съдебено дело.

Смяна на спукано предно стъкло

Когато усетиш удар по предното стъкло, те съветваме да направиш следното.

  • Да спреш веднага след удара на безопасно място;
  • Да огледаш предното стъкло за пукнатини и да ги локализираш;
  • Да ползваш парче тиксо или какъвто и да е друг вид лепенка и да я залепиш върху пукнатината, така че да ѝ попречиш да се разрасне докато се придвижиш до дома си;
  • Ако имаш застраховка "Автокаско", вече знаеш какво да правиш (виж по-горе);
  • Ако нямаш застраховка "Автокаско" и решиш, че ще смениш предното стъкло за своя сметка, те съветваме максимално бързо да отидеш в специализиран сервиз. В зависимост от пукнатината има възможност за ремонт на стъклото, без то да се подменя с ново.

 

Може да ти е интересно още:

Идеи за оригинален сватбен автомобил
2023-06-15

Идеи за оригинален сватбен автомобил

Какъв сватбен автомобил да избереш за най-важния ден? Виж в блога идеи за нещо класическо или по-нестандартно и оригинално.

Пенсионно осигуряване – как да спестявате дългосрочно
2023-02-09

Пенсионно осигуряване – как да спестявате дългосрочно

допълнително пенсионно осигуряване, пенсионно осигуряване,

10 безценни съвета за нови шофьори
2021-08-12

10 безценни съвета за нови шофьори

Полезни съвети за млад шофьор - как да натрупаш бързо опит при шофиране и още - паркиране, поведение на пътя, какво да не правиш като нов шофьор. Виж повече.