Защо е ценно допълнителното здравно осигуряване на физически лица

Допълнително здравно осигуряване на физически лица е термин, който не се слави с особено широка популярност. Поради полезността на продукта обаче, ще направим кратък обзор, който ще внесе яснота върху значението му.

Какво си пожелаваме традиционно на празници? Отвъд физическите придобивки, разбира се, на първо място винаги поставяме здравето. То е най-желаният от всички подарък и въпреки че здравето е безценно, може да направим така, че срещу малка месечна сума да подобрим и повишим грижата за него. Как да постигнем това?

Допълнително здравно осигуряване

През последните години и у нас стана все по-популярно фирмите да предлагат на служителите си, като нематериална придобивка, допълнително здравно осигуряване. По този начин ръководителите имат по-здрави и съответно по-рядко отсъстващи служители, а дългите часове на чакане пред кабинетите на личните лекари за направление са в миналото. Това автоматично означава по-многобрoен работен екип и повече време, прекарано в пълноценна работа. Чудесно е, когато мястото, на което работиш, ти предоставя безплатно за теб допълнително здравно застраховане. Но какви са опциите, ако ръководството не е помислило или не се интересува от тази придобивка за служителите си?

Допълнително здравно осигуряване на физически лица

Ако не си доволен от опциите и услугите, които ти предлага задължителното здравно осигуряване, за което от заплатата ти всеки месец се удържат средства, внеси положителна промяна. Можеш да се възползваш от опцията индивидуално допълнително здравно осигуряване, като сключиш доброволна здравна застраховка. Чрез нея ще получиш пакет от медицински услуги, които да ползваш при необходимост. Важно уточнение е, че този вид здравни застраховки надграждат това, което получаваш по Здравна каса.

Ето малка част от това, което получаваш с продукта:

 • Свободен избор на лечебно заведение на територията на Р България;
 • Възможност за ползване на най-модерното медицинско оборудване и на най-добрите специалисти;
 • По-голяма бързина на административно обслужване;
 • Изследвания и лечение без нужда от направление от личния лекар;
 • Медициски асистанс от център за обслужване на клиенти на съответния застраховател.

Здравно осигуряване на физически лица – специфики

Повечето застрахователи са фокусирани върху допълнителното здравно осигуряване за фирми, но някои от тях имат и продукти за физически лица. Въпреки че индивидуалните здравни застраховки често не предлагат разширените опции, които могат да си позволят груповите договори, те също не са за подценяване. Ще обърнем внимание на няколко основни характеристики, специфични при индивидуалното допълнително здравно осигуряване.

Видове здравно осигуряване на физически лица

 • Индивидуална здравна застраховка – валидна за едно физическо лице
 • Семейна здравна застраховка – могат да се включат съпрузи (или двойка, живееща на семейни начала) и техните деца. Това е и по-бюджетният вариант.

Застрахователно покритие

Застрахователите предлагат различни пакети от здравни услуги за своите индивидуални клиенти. Тези услуги са с определени лимити на покритие, които представляват сумата, до която клиентът може да ползва здравни услуги.

Най-често допълнителното здравно осигуряване за физически лица включва някои или всички от следните услуги:

 •  Профилактика – еднократни прегледи и изследвания с цел ранно откриване на заболявания;
 • Болнична помощ – прием и настаняване на болен, преглед и изследвания, операции, консумативи и др.;
 • Извънболнична помощ – прегледи при специалисти, консултации и др.;
 • Възстановяване на разходи за лекарства и медикаменти;
 • Стоматологични услуги.

Ползване на допълнителната здравна застраховка

 • Абонаментно обслужване – здравните услуги се ползват без заплащане от страна на застраховането лице във всички лечебни заведения, с които застрахователят има сключен договор;
 • На принципа „възстановяване на разходи“ – за лечебните заведения, с които застрахователят няма сключен договор, застрахованите лица заплащат услугите, след което подават документи към застрахователя за възстановяване на направените разходи, съгласно договорените в застраховката пакети и лимити.

Трябва да се има предвид, че повечето застрахователи предвиждат отлагателен период при ползването на застраховката, който период може да е от 1 до 3 месеца.  

Допълнителното здравно осигуряване на физически лица – цени

Цената на пакетите за индивидуални/семейни здравни застраховки варират при различните застрахователи, но най-общо са между 400-500 лв. за една година на лице. Някои застрахователи предлагат и опцията за плащане на 2 или на 4 вноски. Това са ориентировъчни цени за допълнително здравно осигуряване на физически лица. За конкретни оферти може да се свържеш с експертите на Инста Брокер.


Защо да сключа индивидуална или семейна допълнителна здравна застраховка през посредник

Ние в Инста Брокер имаме дългогодишен опит в допълнителното здравно застраховане, познаваме в детайл продуктите на всеки застраховател и предлагаме на своите клиенти:

 • Индивидуален подход и подбор на оферти от застрахователите, съобразени с потребностите и изискванията на клиента;
 • Разясняване на спецификите на избрания продукт;
 • Съдействие по време на договора и във връзка със завеждане на претенции по линия „възстановяване на разходи“.

Потърси ни за безплатна консултация за твоята допълнителна здравна застраховка, като ни пишеш през контактната форма или позвъниш на 0700 18 789.

 

Може да ти е интересно още:

Защо да сключим застраховка на дрон
2024-05-08

Защо да сключим застраховка на дрон

Застраховката за дрон е един от начините да се предпазим от нежелани последици и загуби. Не само е желателно да имате застраховка на дрон, но в повечето случаи е дори задължително.

Знаеш ли какво е Застраховка срещу критични болести
2024-02-14

Знаеш ли какво е Застраховка срещу критични болести

Здравната застраховка срещу критични болести осигурява високо финансово покритие за лечение в чужбина след диагностициране на редица тежки заболявания. Научи повече в блога.

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност
2022-09-14

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност

Много от участниците в движението на пътя не знаят, че при ПТП имат право на обезщетение по „Гражданска отговорност“. Какви са условията за това и какво да направиш, за да получиш адекватна сума, виж в блога.