10 безценни съвета за нови шофьори

Честито, вече имаш книжка и като всеки млад шофьор сигурно нямаш търпение да си вземеш нова кола и да я покараш. За съжаление, фактите говорят, че новите водачи са тези, които по-често стават участници в пътни инциденти. Това е и причината автомобилните застраховки за лица под 25 години да са със завишена цена. В последните години у нас се обсъжда възможност за въвеждане на ограничения в мощността на автомобилите, които могат да карат новите водачи, както и задължение младите шофьори да карат с придружител, но все още такива промени в закона не са приети. За да ти е спокойно на пътя, ето кои са важните неща, за които да внимаваш докато все още трупаш опит:

  1. Практикувай

Преди да се отправиш към центъра на града или на извънградско пътешествие, натрупай малко опит. Излез с колата в квартала и покарай по неоживените улици в ненатоварен период от деня. Повтори това упражнение докато се почувстваш достатъчно уверен(а).

  1. Вземи някого с теб

Най-добре е първоначално да не караш сам(а), а да имаш спътник, който да е с опит в шофирането. Избери спокоен човек, който ще ти даде не само кураж, но и добри съвети при възникнали трудни за теб ситуации на пътя.

  1. Практикувай паркиране

Първоначално намери широко и спокойно място, за да се упражняваш в паралелно и успоредно паркиране. Може да го направиш и с помощта на конуси. Важно е в началото младите шофьори да избират по-широки места за паркиране. Не забравяй винаги да подаваш сигнал когато планираш да паркираш, както и да се оглеждаш за преминаващи автомобили/пешеходци. Тук ще намериш още полезна информация за това как да паркираш.

  1. Нагласи огледалата, седалката и волана

За да не усещаш дискомфорт по време на каране, преди да тръгнеш на път бъди сигурен(на), че всичко в автомобила е нагласено така, че да ти е удобно и да ти служи по предназначение. Като нов шофьор, избягвай да настройваш огледала, седалка и волан по време на самото каране, защото това води до грешки на пътя.

  1. Мигачи

Тяхната функция е ясна и съществена, затова не забравяй да ги ползваш. Давай мигач, дори когато няма никой друг освен теб на пътя, защото никога не се знае кога ще изскочи автомобил или пешеходец, а и това води до създаване на полезен за теб навик.

  1. Дръж волана правилно

Най-добрият и коректен начин за хващане на волана е с две ръце на позиция 9 часа – 3 часа или на позиция 10 часа – 2 часа. Тези позиции ти дават стабилност и не уморяват ръцете при по-продължително шофиране.

  1. Не карай бързо и се съобразявай с условията на пътя

Шофирането не е състезание, затова винаги се съобразявай с ограниченията на пътя. Докато все още трупаш опит, избягвай да караш на извънградски път или магистрала с максимално допустимата за тях скорост. Помни, че умереното шофиране дава възможност за по-добра реакция при възникнала ситуация на пътя. Това важи и за шофиране при влошени климатични условия –при наличие на дъжд, мъгла, буря, лед, снеговалеж. Най-вече внимавай за скоростта при преминаване през образувани локви, защото при висока скорост има опасност от аквапланинг (състояние при което гумите на автомобила губят сцепление и той става неуправляем).

  1. Наблюдавай за опасности

Гледай внимателно напред без да се разсейваш, за да може да отчетеш потенциални опасности и да спреш навреме. Не очаквай от другите водачи да са добри шофьори - пази дистанция от автомобилите пред теб, оглеждай се дори когато знаеш, че си с предимство, както и за пешеходци, които пресичат неправомерно.

  1. Електорнни устройства

Като млад шофьор, не настройвай станциите на радиото по време на шофиране, даже най-добре карай без музика или без да я усилваш. Проучвай предварително маршрута си и не ползвай GPS, а за ползване на телефон докато шофираш е добре да забравиш тотално.

  1. Не ставай част от агресията

Новите шофьори често стават обект на агресивно поведение от страна на другите участници на пътя. Не обръщай внимание, ако някой се държи агресивно спрямо теб, остави го да те изпревари без да предприемаш зрителен или словесен контакт. Най-добре е да залепиш стикер Млад шофьор на видимо място в задната част на автомобила си, за да заявиш пред останалите участници на пътя, че все още трупаш опит.

„Никой не се е родил научен“ е мъдър израз, който важи с пълна сила и за шофирането. Въпреки първоначалните притеснения, които ще имаш, с ежедневна практика, бързо ще придобиеш добри умения на пътя. Само следвай правилата за шофиране и никога не прави неочаквани и прибързани действия.

 

 

 

Може да ти е интересно още:

Идеи за оригинален сватбен автомобил
2023-06-15

Идеи за оригинален сватбен автомобил

Какъв сватбен автомобил да избереш за най-важния ден? Виж в блога идеи за нещо класическо или по-нестандартно и оригинално.

Пенсионно осигуряване – как да спестявате дългосрочно
2023-02-09

Пенсионно осигуряване – как да спестявате дългосрочно

допълнително пенсионно осигуряване, пенсионно осигуряване,

Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя
2022-10-13

Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя

Не са рядкост случаите, при които по време на шофиране се случва удар в предното стъкло и поява на пукване или счупване на стъклото. Какво да правиш - виж в блога.