Как да дезинфекцираме автомобила?

Въпреки че в момента прекарваме повечето време вкъщи, автомобилът остава средство, което продължаваме да използваме – за придвижване до работа на тези от нас, на които им се налага или за транспортиране на по-обемните покупки от супермаркета. Сега повече от всякога дезинфекцията и почистването на колата са особено важни, затова предлагаме следните няколко съвета как да убием коронавируса, който, както знаем, има способността да живее дълго върху повърхности.

Лична хигиена

Започваме от ръцете. Когато си на път и нямаш възможност да ги миеш, използвай дезинфекциращ спрей, гел за сухо измиване или антибактериални кърпички. Обръщаме внимание, че процентът алкохол в продуктите трябва да е над 70 %, затова обикновените бебешки или билкови мокри кърпи не вършат работа. За максимален резултат, изтривай ръцете си с кърпичката или втривай гела поне 30 секунди;

Какво да използваме за почистване

Пластмасата, хромът и гумените уплътнения в автомобила са материали, които могат лесно и трайно да се увредят в резултат от употребата на стандартни дезинфекциращи препарати върху тях. Ето защо, тук на помощ идва сапунът. Разтворен в хладка вода и нанесен върху повърхностите с микрофибърна кърпа, той ще свърши чудесна работа за убиване на микробите. Не забравяй обаче задължително да забършеш повърхностите със суха кърпа след обработка.

За кожения салон препоръчваме да използваш специален препарат за поддържане на кожа, тъй като той съдържа активни вещества, убиващи микробите и в същото време щади повърхността;

Какво да не използваме

Обезмаслители, силно абразивни препарати, избелващи средства, разтворители – всички те ще съсипят повърхностите в автомобила, затова призоваваме да се въздържаш от употребата им. От друга страна, безполезни са почистващи препарати, които не са дезинфектанти, както и мокри кърпички със съдържание на алкохол под 70 %;

На какво да обърнем внимание

Всички повърхности, които шофьорът и пътниците докосват трябва да бъдат редовно обработвани срещу микроби. Това са: дръжки на вратите, волан, ключ на автомобила, колани, скоростен лост, тъчскрийн, ръчна спирачка, огледало за задно виждане, всички копчета върху таблото и вратата, тапицерията. Не забравяй да почистваш редовно и капачето на резервоара, както и външната част на багажника, която докосваш.

Вентилационната система също заслужава внимание, тъй като с времето там се натрупват замърсявания, които са благоприятна среда за образуване на микроорганизми. По този начин при ползването на вентилацията болестотворните бактерии могат да се пренесат и в купето. За да бъде избегнато това, използвай някой от специалните спрейове, които се предлагат на пазара. Същото важи и за почистването на климатичната система.

И още

Съвети по-горе са по-ефикасни дори от стандартно почистване на интериора в автомивка, защото това е еднократно действие, а дезинфекцията на повърхностите е препоръчително да се случва след всяко качване в автомобила. Тези усилия гарантирано си заслужават с цел ограничаване разпространението на вируса, а и колата ще се зарадва на новия си чист статус.

Разбира се, освен срещу бактерии, не забравяй да защитиш автомобила и срещу някои непредвидени рискове като кражба, грабеж, щети на паркинг, ПТП, злоумишлени действия. За повече информация за допълнителните услуги, които Инста Брокер предлага към застраховка "Автокаско", както и за индивидуална заявка и специална ценова оферта, кликни тук

 

Може да ти е интересно още:

Идеи за оригинален сватбен автомобил
2023-06-15

Идеи за оригинален сватбен автомобил

Какъв сватбен автомобил да избереш за най-важния ден? Виж в блога идеи за нещо класическо или по-нестандартно и оригинално.

Пенсионно осигуряване – как да спестявате дългосрочно
2023-02-09

Пенсионно осигуряване – как да спестявате дългосрочно

допълнително пенсионно осигуряване, пенсионно осигуряване,

Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя
2022-10-13

Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя

Не са рядкост случаите, при които по време на шофиране се случва удар в предното стъкло и поява на пукване или счупване на стъклото. Какво да правиш - виж в блога.