Как да прехвърлим винетката при пререгистрация на автомобил

В края на 2019 г. влезе в сила промяна в закона, съгласно която, при покупко-продажба на МПС или при промяна на постоянен адрес, вече не е необходимо да се подменят регистрационните номера на автомобилите. От това автоматично произтича и фактът, че в тези случаи винетката остава валидна без водачът да предприема допълнителни действия.

Въпреки това, ако решите по собствено желание да смените номера на автомобила си, ще трябва да прехвърлите и винетката. Известна заблуда сред водачите е, че след като веднъж са платили винетна такса, тя остава валидна дори и при смяна на номерата. Всъщност, това не е така - електронната винетката вече се издава на автомобил с определен регистрационен номер и е валидна само за него. Поради тази причина, при промяна на номерата, водачът в срок до три работни дни трябва да заяви това в областните пътни управления Агенция „Пътна инфраструктура“ или да го направи по електронен път на info@bgtoll.bg. (Образец на заявлението може да изтеглите оттук https://www.bgtoll.bg/za-nas/zaavlenia). Ако пресрочите срока от 72 часа ще загубите правото за издаване на нова безплатна винетка.

Във връзка с темата, обръщаме внимание да сте особено внимателни, когато закупувате електронна винетка и въвеждате данните на автомобила, тъй като в случай, че те са некоректно въведени, издадената винетка също ще бъде със сгрешени данни. При това положение за момента не можете нито да направите корекция, нито да ви бъде възстановена сумата. В този случай единственото решение е да инвестирате в нова винетка.

Може да ти е интересно още:

Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя
2022-10-13

Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя

Не са рядкост случаите, при които по време на шофиране се случва удар в предното стъкло и поява на пукване или счупване на стъклото. Какво да правиш - виж в блога.

10 безценни съвета за нови шофьори
2021-08-12

10 безценни съвета за нови шофьори

Полезни съвети за млад шофьор - как да натрупаш бързо опит при шофиране и още - паркиране, поведение на пътя, какво да не правиш като нов шофьор. Виж повече.

Как да заведем щета и да изберем автосервиз
2021-07-30

Как да заведем щета и да изберем автосервиз

Полезни съвети за това как да заведеш щета по застраховка Автокаско и Гражданска отговорност и как да избереш добър автосервиз. Виж повече