Как да прехвърлим винетката при пререгистрация на автомобил

В края на 2019 г. влезе в сила промяна в закона, съгласно която, при покупко-продажба на МПС или при промяна на постоянен адрес, вече не е необходимо да се подменят регистрационните номера на автомобилите. От това автоматично произтича и фактът, че в тези случаи винетката остава валидна без водачът да предприема допълнителни действия.

Въпреки това, ако решите по собствено желание да смените номера на автомобила си, ще трябва да прехвърлите и винетката. Известна заблуда сред водачите е, че след като веднъж са платили винетна такса, тя остава валидна дори и при смяна на номерата. Всъщност, това не е така - електронната винетката вече се издава на автомобил с определен регистрационен номер и е валидна само за него. Поради тази причина, при промяна на номерата, водачът в срок до три работни дни трябва да заяви това в областните пътни управления Агенция „Пътна инфраструктура“ или да го направи по електронен път на info@bgtoll.bg. (Образец на заявлението може да изтеглите оттук https://www.bgtoll.bg/za-nas/zaavlenia). Ако пресрочите срока от 72 часа ще загубите правото за издаване на нова безплатна винетка.

Във връзка с темата, обръщаме внимание да сте особено внимателни, когато закупувате електронна винетка и въвеждате данните на автомобила, тъй като в случай, че те са некоректно въведени, издадената винетка също ще бъде със сгрешени данни. При това положение за момента не можете нито да направите корекция, нито да ви бъде възстановена сумата. В този случай единственото решение е да инвестирате в нова винетка.

Може да ти е интересно още:

Как да си избереш нова сигурна кола
2019-12-04 15:04:28

Как да си избереш нова сигурна кола

Когато ти предстои покупка на нова кола, без значение дали ще е чисто нова или втора употреба, помисли и за системите за сигурност в нея.

Как да дезинфекцираме автомобила?
2019-12-04 15:04:28

Как да дезинфекцираме автомобила?

Сега повече от всякога дезинфекцията и почистването на колата са особено важни, затова предлагаме следните няколко съвета как да убием коронавируса, който, както знаем, има способността да живее дълго върху повърхности.

30 полезни занимания у дома по време на коронавирусa
2019-12-04 15:04:28

30 полезни занимания у дома по време на коронавирусa

Продължаваме да попълваме списъка с нови предложения за забавление у дома, докато отмине пандемията. Виж нашите 30 топ идеи за преборване на скуката: