Как да си избереш нова сигурна кола

Когато ти предстои покупка на нова кола, без значение дали ще е чисто нова или пък втора употреба, винаги се изправяш пред огромното разнообразие от марки и модели автомобили, които предлага пазарът. Разбира се, обикновено изборът за покупка на нова кола се стеснява, защото има определени характеристики, които държиш тя да притежава, но освен тях, не бива да забравяш, че трябва да обърнеш внимание и на още едно важно нещо. Дори и най-добрите шофьори не са застраховани срещу пътни инциденти и затова е важно новият автомобил да може да предпази максимално водача и пътниците в него в случай на ПТП. Ето на какво да обърнеш внимание:

Краш тестове

Рейтингът на така наречените краш тестове на автомобили показва доколко издръжливи са колите при контролирани сблъсъци и дава представa за това колко сигурни биха били те в случай на реална катастрофа.

Може да провериш рейтинги на сигурност на марки и модели автомобили тук и тук, а на този линк можеш да видиш класации на най-сигурните автомобили от 2006 до 2020 година. Тук може да сравниш едновременно характеристиките на няколко автомобила и да прецениш кой е по-сигурен.

Въздушни възглавници

Задължително е автомобилът, който закупуваш, да има работещи въздушни възглавници. Всички коли, произведени след 90-та година, разполагат с еърбег, но е добре да се увериш, че освен с фронтални възглавници, новият автомобил разполага и със странични такива за предните и за задните седалки.

За колите втора употреба провери дали при запалване присветва лампичката на таблото (изобразява седнало човече с кръгче пред него) – това означава, че въздушните възглавници са изправни. В случай, че лампата не присветва или свети постоянно, най-вероятно има проблем, който трябва да бъде отстранен.

Допълнителни екстри

По-скъпите автомобили обикновено разполагат с доста екстри, които помагат на шофьора и могат да предотвратят евентуален сблъсък. Ако имаш отделен по-голям бюджет за покупка на автомобил, е добре да включиш следните екстри в оборудването:

  • Системи за пространствена асистенция – за напускане на платното, следене на сляпа зона, контролиране на движението назад;
  • Автоматично спиране при засичане на препятствие/пешеходец или повреда в автомобила;
  • Система за разпознаване на умората у шофьора.

ESC

Системата ESC (електронна програма за стабилизиране) може да се разглежда като разширена версия на антиблокиращата спирачна система (ABS). Най-общо казано тя предотвратява отклоняването от пътя и поднасянето на автомобила. Действа, като поддържа траекторията на движение съобразно зададената посока от водача. Когато системата установи загуба на стабилността на автомобила, автоматично приспособява спирачната система с цел запазване на направлението на колата.

Проверка в сервиз

Дори и да избереш автомобил с топ характеристики за сигурност, ако той вече е употребяван, не е сигурно доколко системите му са изправни. Това може да е сериозна предпоставка за инцидент на пътя, затова винаги преди покупка проверявай колите при твой доверен майстор.

След покупка

Да отделиш достатъчно време преди покупка, за да закупиш максимално сигурна кола за теб и твоите близки, е много важно. Важно е, също така, след покупка да се подсигуриш и със застраховки, за да шофираш максимално спокойно.

Не се колебай да се свържеш с нас за оферти за Каско и Гражданска отговорност и да се възползваш от допълнителните безплатни екстри, които предлагаме на нашите клиенти. Повече информация за тях тук

 

 

 

Може да ти е интересно още:

Идеи за оригинален сватбен автомобил
2023-06-15

Идеи за оригинален сватбен автомобил

Какъв сватбен автомобил да избереш за най-важния ден? Виж в блога идеи за нещо класическо или по-нестандартно и оригинално.

Пенсионно осигуряване – как да спестявате дългосрочно
2023-02-09

Пенсионно осигуряване – как да спестявате дългосрочно

допълнително пенсионно осигуряване, пенсионно осигуряване,

Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя
2022-10-13

Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя

Не са рядкост случаите, при които по време на шофиране се случва удар в предното стъкло и поява на пукване или счупване на стъклото. Какво да правиш - виж в блога.