Какви са разходите при покупка на нов автомобил

Мечтаеш за нов автомобил? Вече си харесал(а) кола, която отговаря на нуждите и бюджета ти, но това, за съжаление, далеч не е достатъчно. Въпреки, че разходът за покупка на ново возило е основното бюджетно перо, има и допълнителни суми, които трябва да предвидиш. Ето кои са те:

Разходи за регистрация на МПС

Прехвърлянето на автомобила обикновено е за сметка на купувача. Тук имаме два варианта:

  • Покупка на автомобил нов внос от ЕС или от автокъща в България. В този случай колата е без регистрационни номера. За регистрирането ѝ в КАТ ти е необходимо да предвидиш еднократно следните разходи:

- Административна такса за издаване на нови регистрационни табели и талони – 54 лв.;

- Екотакса – определя се според възрастта на автомобила, категорията и двигателя, като за леки коли с обща допустима маса по-малка от 3,5 тона, дължимата сума е между 125 лв. и 308 лв., в зависимост от възрастта на колата;

- Авариен комплект (аптечка, пожарогасител, триъгълник, жилетка) – 40-60 лв.

Съвети: За регистрация на МПС в КАТ е необходимо сключването на застраховка „Гражданска отговорност“. При покупка на нов внос кола от чужбина за целта се предоставя фактура и чуждестранен талон, а ако покупката е от автокъща в България се представя договор за покупко-продажба. Издадената полица "Гражданска отговорност“ може да е временна или транзитна, като след като се регистрира автомибилът в КАТ, новият собственик трябва да представи талона пред застрахователя/застрахователния си посредник, за да се издаде анекс към издадената вече полица ГО.

  • Покупка на употребяван автомобил с валидна българска регистрация. Тук се налагат следните разходи по нотариално прехвърляне:

- Нотариална такса - определя се от стойността на сделката (около 3%);

- Местен данък/общинска такса (определя се от съответната община, като варира между 2% - 2,5% от стойността на автомобила);

- Удостоверение за застрахователна оценка30-40 лева. Може да се обърнеш към Insta Broker за съдействие при издаването му;

- Такса на КАТ за пререгистрация на автомобил по постоянен адрес – 54 лв.;

- Авариен комплект (аптечка, пожарогасител, триъгълник, жилетка) – 40-60 лв.

Съвети: Считано от 2018 г. процедурата по прехвърляне на кола вече е улеснена. Продавачът и купувачът се явяват първо пред нотариус, който проверява дали превозното средство има тежести, дали е платена застраховка „Гражданска отговорност“ и данъци и има ли преминат технически преглед. Ако всичко е наред, продавачът и купувачът подписват договор за покупко-продажба (липсата на Гражданска и технически преглед за момента не са основание договорът да не може да бъде сключен). Следва купувачът да регистрира автомобила на свое име и да му бъде издаден талон. За целта, в едномесечен срок от датата, на която е изповядана сделката пред нотариус, купувачът е длъжен да се яви в КАТ и да регистрира промяната на собствеността. Ако по лична карта купувачът е в същото населено място като продавача, се сменят само талоните на автомобила, а регистрационните номера се запазват. Таксата за тази услуга в КАТ е 23 лв. Отпадна ангажиментът в 2-месечен срок от покупката купувачът да регистрира МПС и в данъчната си служба по местоживеене. Повече полезна информация може да намериш тук.

В случай, че автомобилът има валидна застраховкаГражданска отговорност“ и „Автокаско“ на името на стария собственик, за да продължат да са валидни те, новият собственик трябва да се яви с новия талон при застрахователя/застрахователния си брокер, за да бъде издаден анекс за смяна на собственост. Това трябва да се случи в 7-дневен срок от пререгистрацията на автомобила. Издаването на анекс за смяна на собственост обикновено не се заплаща, с малки изключения при някои застрахователи, където може да се наложи преизчисление на премията във връзка с възрастта на новия собственик, например, или доплащане за преиздаване на Сертификат Зелена карта.

Данъци

В това перо трябва да вземем предвид, че ако се закупи автомобил през месец юни, например, данък МПС се дължи до края на календарната година. Данъкът се изчислява на база мощността на колата, еко категорията и годината на производство, като средно варира между 100 лв. и 300 лв.

Към данъците добавяме и разход за годишна винетка 97 лв., както и задължителен годишен технически преглед на цена от 40-50 лева.

Гражданска отговорност

Това е друг задължителен разход, който трябва да бъде предвиден при покупка на нов автомобил. Цената на Гражданската зависи от вида на автомобила, обема на двигателя, мощността, възрастта на собственика и др., като за леки коли средно варира между 250-350 лв. Застрахователите предоставят възможност за плащане на вноски (от 2 до 4), което е удобен и предпочитан вариант от клиентите. Ние в Insta Broker следим актуалните тарифи на всички застрахователи. За добри цени и оферти от няколко компании, свържи се с нас.

Годишно обслужване и смяна на гуми

Регулярната смяна на филтри и масла е задължителна. Обикновено, когато се купува употребяван автомобил, това обслужване трябва да се направи веднага. Средно за услугата ще бъдеш таксуван(а) между 200-250 лв., но сумата зависи и от сервиза, който ще избереш. Ако включим смяна и на други консумативи, като ремъци, ролки и накладки, е добре да отделиш още 500-1000 лв.

Смяната на гуми е два пъти годишно – през пролетта и есента и е на стойност приблизително 50 лева. Ако не разполагаш с място за съхранението им, отдели бюджет за хотел за гуми между 30 лв. и 50 лв.

Застраховка „КАСКО“

За новите автомобили препоръчаме сключване на пълно „Автокаско“. Този продукт ще защити колата от кражба, щети вследствие на ПТП или самокатастрофа, щети на паркинг, градушка, вандализъм и др. Офертите на различните застрахователи варират, като за леки коли започват от 250 лв. и може да достигнат 2000 лв. и повече. При застраховка Каско също е възможно плащане на вноски, а за по-евтините автомобили има Автокаско с лимити, като стойностите са около 100-200 лв. за една година. Попитай ни за оферти, съобразени с твоя автомобил, лични потребности и финансови възможности сега.

За финал

Видимо, разходите при покупка на нов автомобил далеч не свършват със самата продажна стойност на колата. Вярваме, че изложените цифри ще ти бъдат полезни за калкулиране на прогнозен бюджет и взимане на максимално информирано решение при покупка на нова кола.

*Посочените в статията цени са актуални към 26 май 2021 г.

Може да ти е интересно още:

Идеи за оригинален сватбен автомобил
2023-06-15

Идеи за оригинален сватбен автомобил

Какъв сватбен автомобил да избереш за най-важния ден? Виж в блога идеи за нещо класическо или по-нестандартно и оригинално.

Пенсионно осигуряване – как да спестявате дългосрочно
2023-02-09

Пенсионно осигуряване – как да спестявате дългосрочно

допълнително пенсионно осигуряване, пенсионно осигуряване,

Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя
2022-10-13

Пукнато предно стъкло на автомобила - какво да правя

Не са рядкост случаите, при които по време на шофиране се случва удар в предното стъкло и поява на пукване или счупване на стъклото. Какво да правиш - виж в блога.