7 причини за щети по колата

Противно на очакваното, най-често срещаните щети по автомобила не са вследствие на катастрофа. Ще обърнем внимание на седем ситуации, които имат неприятни последици за колата, а оттам и за джоба ни. Обръщаме внимание, че всички събития, коеио сме описали по-долу, се покриват от застраховка Автокаско.

Паркинг

Колко често ти се е случвало да намериш колата си одраскана или ударена на паркинг? В най-добрия случай, виновникът е останал на място или е оставил бележка с телефонен номер и тогава щетата може да се покрие от неговата застраховка Гражданска отговорност. Ако реши да избяга обаче, ремонтът на неприятните драскотини, най-често по калниците и предната броня, ще са за твоя сметка или ще се покрият от Автокаско.

Самокатастрофа

Обикновено се случва по време на маневри при паркиране. Удряне на колче, дърво, мрежа и др. е често срещана грешка на шофьора, която може да доведе до одраскване и дори счупване на детайл.

Камъчета

Пукнато предно стъкло, вследствие на изхвърчало камъче от пътя, е чест резултат не само от бързо шофиране. При тази щета се наблюдава лека неравност, отчупване или пукнатини. Във всички случаи е добре стъклото да се ремонтира (ако позволява) или смени възможно най-скоро, за да не се стигне до по-голяма пукнатина и липса на видимост.

Вандализъм

Крадците често си харесват вещи, оставени в автомобила, като телефон, очила, чанта, портфейл. Резултатът е счупено странично стъкло и липсващи ценности. Пияните минувачи, които ритат и чупят паркирани автомобили нощем, са друг широкоразпространен причинител на щети. В тези случаи, Автокаско ще покрие загубите по автомобила само при наличие на протокол от полицията.

Кражба

Една изключително неприятна ситуация е да откриеш, че колата ти я няма. За съжаление, у нас ежедневно има десетки откраднати автомобили и то далеч не само скъпи и нови модели. Кражбата е най-голямата материална загуба, която можеш да понесеш, а за да се покрие от застраховка Каско, уведомяването на застрахователя трябва да стане до 24 ч, като се предоставят всички декларирани ключове, оригинал на полица и протокол от полиция.

Природни бедствия

Знаем колко сериозни материални щети причиняват напоследък природните бедствия, като наводнение, буря, градушка. Те могат да доведат не само до повредени детайли, но и до тотална щета на автомобила. Падане на ледени късове и натрупан сняг също са сред често срещаните причинители на сериозни щети по колата през зимата.

Животни

За съжаление, удар в животно също е широко разпространена причина за увреждане на автомобила. Най-често жертва стават диви или бездомни животни, които са попаднали на пътя. Сблъсъкът с тях, в зависимост от скоростта на движение, може да нанесе огромни щети на колата.

За да се подсигуриш за всички тези неприятни събития, ние ти предлагаме безплатна консултация за застраховка Автокаско, както и подбор на топ оферти, съвместими с твоите индивидуални потребности и възможности. Обади ни се сега на 0700 18 789.

Може да ти е интересно още:

Защо е ценно допълнителното здравно осигуряване на физически лица
2023-01-05

Защо е ценно допълнителното здравно осигуряване на физически лица

Защо да сключим здравна застраховка и какви са ползите от допълнителното здравно осигуряване на физически лица/семейство - виж в нашата блог статия.

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност
2022-09-14

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност

Много от участниците в движението на пътя не знаят, че при ПТП имат право на обезщетение по „Гражданска отговорност“. Какви са условията за това и какво да направиш, за да получиш адекватна сума, виж в блога.

Отмяна на пътуване - как да не загубиш пари
2022-07-14

Отмяна на пътуване - как да не загубиш пари

Защо трябва да сключиш медицинска застраховка за чужбина ако пътуваш и какви предимства носи тя при отложено или отменено пътуване и загуба на багаж-виж в нашия блог