Как да избера правилната застраховка Имущество за мен

Въпреки че имущественото застраховане все още не е толкова популярно у нас, в сравнение със застраховките на автомобила, например, през последните години се наблюдава плавно повишение на сключените полици. Голяма част от българите все по-категорично осъзнават факта, че държавата не помага в случай на пожар, свлачище и наводнение и собствениците на имот са тези, които са финансово отговорни към имуществото си. Защото, държавна помощ от 300 лева за материали при изгоряла или наводнена къща, например, са меко казано недостатъчни, нали?

Какви са ползите от застраховка Имущество

Колкото и да се грижим за дома си, като добри стопани, има рискове, които нито можем да предвидим, нито да избегнем. Такива са природните бедствия (буря, градушка, наводнение, земетресение), кражба, грабеж, щети, нанесени върху имотите на нашите съседи от нас самите. Най-страшно, разбира се, е цялостното погиване на имота ни, като в тези случаи, освен, че семейството остава без покрив, е кризисно, ако то няма възможност да възстанови дома си със собствени средства. Всъщност, именно това е основната полза да имаш застраховка за дома – тя ти дава нужната финансова защита в случай на необходимост.

Противно на схващанията, официалните данни показват, че у нас рисковете, свързани с дома, съвсем не са рядкост. По информация на Главна дирекция Пожарна безопасност само пожарите, причинени от късо съединение и неправилна употреба на отоплителни/нагревателни уреди, са близо 3000. Проучване на австралийска застрахователна компания показва, че България се нарежда на четвърто място в Европа по кражби от домовете. Според данните, на 100 000 жители у нас се падат по 623 домови кражби. Тази информация показва, че една застраховка на жилище изобщо не е излишна.

Какви рискове покрива застраховка Имущество

Първо нека уточним, че предмет на застраховане може да бъде:

 • недвижимо имущество: дом(апартамент или къща), офис, бизнес сграда, вила, стопански сгради, оранжерии, слънчеви и отоплителни инсталации и др.;
 • движимо имущество: обзавеждане, битови и ел. уреди, ценности, техника, произведения на изкуството и др.

Рисковете, които се покриват при имущественото застраховане, са:

Основни:

 • Пожар;
 • ВиК аварии (включително и причинни от съседите);
 • Природни бедствия (с изключение на земетресение);
 • Експлозия.

Допълнителни (избираеми от клиента):

 • Земетресение (имай предвид, че при този риск някои компании прилагат самоучастие от страна на клиента-  тоест, финансово участие в покриването на щетите до определен процент);
 • Кражба чрез взлом/техническо средство, грабеж;
 • Електрически аварии, късо съединение и токов удар;
 • Злоумишлени действия на трети лица;
 • Други – счупване на стъкла, отговорност към трети лица (в случай, че наводниш съседите, например), загуби от наем, разходи за алтернативно настаняване.

Какво да не правя

Въпреки че застраховка Имущество предоставя адекватна защита в случай на настъпване на покрит риск, за нас е най-полезно да направим така, че никога да не ни се налага да я ползваме. Ето как:

 • Поддържай в изправност всички инсталации (ВиК, електричество, газ) преглеждай и подменяй периодично;
 • Използвай внимателно и винаги под надзор отоплителните уреди, както и печките на твърдо гориво;
 • Не оставяй прозорци и врати към терасата отворени;
 • Ако живееш в къща или в апартамент на нисък етаж, подсигури дограмата с допълнително заключване;
 • На входната врата монтирай патрон с добра защита. С така наречената "червена линия", противошперцови, с една дума да НЕ са най-примитивните патрони, които се манипулират лесно от крадците.

Застраховка Имущество – цена и избор

В зависимост от това дали си избрал(а) стандартна застраховка Имущество (при която имотът се застрахова на реалната (възстановителната) му стойност) или лимитирана (при нея се покриват рискове до определен, фиксиран лимит) цените могат да варират от 20 лева до 300 лв. за година, средно. Разбира се, значение оказват и площта на имота, какви рискове са включени и дали се застрахова само недвижимо или и движимо имущество.

Оферти за застраховка на жилище или офис не се сравняват лесно, тъй като не само крайната цена е от значение, а и какво точно включва тя, осигурява ли се адекватно покритие и др. Именно това е и нашата роляда те консултираме на база твоите индивидуални потребности и финансова възможност, като освен това ще защитим интереса ти пред избраната застрахователна компания в случай на щета. Обади ни се сега за консултация и оферта. Нашите промоционални условия за пакетна застраховка Дом можеш да видиш тук.

 

Може да ти е интересно още:

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност
2022-09-14

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност

Много от участниците в движението на пътя не знаят, че при ПТП имат право на обезщетение по „Гражданска отговорност“. Какви са условията за това и какво да направиш, за да получиш адекватна сума, виж в блога.

Отмяна на пътуване - как да не загубиш пари
2022-07-14

Отмяна на пътуване - как да не загубиш пари

Защо трябва да сключиш медицинска застраховка за чужбина ако пътуваш и какви предимства носи тя при отложено или отменено пътуване и загуба на багаж-виж в нашия блог

7 причини за щети по колата
2022-01-26

7 причини за щети по колата

Катастрофите далеч не са най-честите причини за щети по автомобила. Виж кои са седемте ситуации с най-неприятни последици за джоба ни.