Какво трябва да знаем за застраховка „Гражданска отговорност“

Голяма част от българите приемат застраховка „Гражданска отговорност“ като вид пътен данък, от който не виждат особена полза. Това обаче съвсем не е така. Ето какво трябва да знае всеки шофьор за този продукт:

Задължителна застраховка

„Гражданска отговорност“ е застраховка със задължителен характер. Всички водачи, чиито автомобили са регистрирани в България и не са спрени от движение, са длъжни да сключат застраховка ГО, без значение колко често и дали карат автомобила си. От 2016-та година съществува обмен на данни между информационните системи на МВР и Гаранционния фонд и по този начин вече се следи електронно дали всеки един регистриран в КАТ автомобил има валидна застраховка „Гражданска отговорност“ . Това означава, че МВР прекратява служебно регистрацията на всички МПС-та, за които е получено уведомление от Гаранционния фонд, че нямат активна застраховка ГО, като за това се уведомява собственикът на съответния автомобил.

Кого защитава

Целта на застраховка ГО е да защитава не само пострадалите при ПТП, но и водача на автомобила и неговата финансова стабилност. Какво на практика означава това и какво покрива Гражданска отговорност"? Когато шофьор на МПС причини виновно произществие на пътя и притежава застраховка „Гражданска отговорност“ , която е валидна, сумата за обезщетението (материални щети, но и нематериални вреди) се покрива не от водача, а от неговия застраховател. Обезщетението се получава от потърпевшото лице (в застрахователната терминология то се нарича „трето лице“), което е пострадало в произшествието. Лимитите, до които в момента се изплащат обезщетения по застраховка „Гражданска отговорност“ в България, са от порядъка на до 10 000 000 лева за всяко събитие. Сега си представи, ако ти си в ролята на виновния водач и трябва да заплатиш подобна сума.

Това обуславя и задължителния характер на тази застраховка. Нейната функция може да се дефинира като обществено значима, защото посредством ГО се обезщетяват невинно пострадалите участници в катастрофи. Често се касае не само за щети по автомобила, но и за потърпевши лица с много сериозни физически травми и за жертви на ПТП.

Срок за подновяване на Гражданска отговорност

Много важно е да знаеш докога е валидна Гражданска отговорност (полица и вноски). Ние в Insta Broker знаем колко трудно и досадно е това - поради неговата важност обаче, изпращаме безплатни автоматични напомнящи sms-и на нашите клиенти за наближаващи падежи по полици и вноски.

Може би си чувал(а), че има гратисен 14-дневен гратисен период за "Гражданска отговорност", в който валидноста на застраховката продължава. Важно е да се отбележи, че този гратисен срок за подновяване важи само за застраховка на вноски, а не за еднократно заплатена полица. Нещо повече, гратисният период важи само между самите вноски, тоест, ако например си внесъл(а) последна вноска от премията, не може да се ползваш от 14-дневен период на валидност след като изтече срокът на твоята застраховка. Ние съветваме винаги да заплащаш в срок дължимата сума по полицата и вноските по Гражданска и да не влизаш изобщо в този гратисен период.

Онлайн проверка на застраховка „Гражданска отговорност“ , с цел да видиш нейната валидност, може да направиш във всеки един момент на интернет страницата на Гаранционния фонд на адрес: http://guaranteefund.org/bg/

Невалидност

Има и няколко случая, в които „Гражданска отговорност“ може да се обяви за невалидна и тогава застрахователят има право да си потърси изплатените за обезщетение суми от виновния водач. Случаите са следните:

  • Когато водачът е управлявал МПС след употреба на алкохол или упойващи вещества;
  • Ако водачът откаже да се подложи на проверка за алкохол;
  • Ако водачът е управлявал МПС без валидни документи.

Глоби

Освен че е недопустимо, като цяло, да караш без валидна застраховка, обръщаме внимание и че при липса, глобите за Гражданска отговорност са високи. Те възлизат на суми от 400 лв. за физически лица и между 2000 и 5000 лв. за юридически лица. При повторно нарушение цифрите се увеличават драстично.

Освен наличие на глоба без „Гражданска отговорност“ , Пътна полиция налага и глоба за не залепен стикер Гражданска отговорност, който се дава заедно със застрахователната полица, не е залепен на предното стъкло на автомобила. Oсвен това, при поискване, водачът трябва да предостави талона към стикера и полицата „Гражданска отговорност“ , така че е добре те да стоят в колата. Докато не отпадне именно този стикер, сключването на онлайн Гражданска все още остава половинчат процес, тъй като дори полицата ГО да се заплати онлайн, остава изискването клиентът да получи стикера и полицата си по куриер.

Често питане е "Задължителна ли е Гражданска отговорност", ако не се кара колата. Отговорът е "да", в случай, че автомобилът не е дерегистриран по съответния ред, тоест е в движение. В случай, че не заплатиш годишна премия или вноска по "Гражданска отговорност" , ще получиш напомнящо писмо от Гаранционен фонд, а след известен период от време, ако автомобилът продължи да няма валидна застраховка ГО, той ще бъде служебно дерегистриран. За мотоциклети, мотопеди, каравани и кемпери съществува опция за сключване на сезонна полица „Гражданска отговорност“

Обезщетение

Всяко лице, което е пострадало при ПТП или е в ролята на наследник/пълномощник на пострадало лице има право да заведе щета за нанесени имуществени/неимуществени вреди към застрахователя на водача, който е виновен. В случаите в които извършителят е неизвестен или същият няма застраховка „Гражданска отговорност“ , а вредата е свързана с телесни увреждане или смърт, претенцията се предявява към Гаранционния фонд.

За да се заведе щета по Гражданска, трябва да:

  • Уведомиш писмено застрахователя на водача, който е виновен или Гаранционния фонд;
  • Удостовериш с нужните документи (протокол за ПТП, медицински документи и др.) настъпването на събитието в резултат на което е вредата и последиците от него;
  • При щети на автомобила, да предоставиш достъп на застрахователя до увреденото имущество за оглед и оценка.

Сроковете за завеждане на щета по застраховка „Гражданска отговорност“ са доста по-дълги от тези на останалите доброволни застрахователни продукти и са следните: три години при материални щети и пет години за неимуществени. Много важно е да се знае, че най-вече при нематериални вреди, не сте длъжни да се съгласявате с обезщетението, което определя застрахователят и винаги можете да се обърнете към адвокат, ако смятате, че то е несправедливо.

Как се изчислява и колко струва Гражданска отговорност

Цената на Гражданска се изчислява, като се взимат предвид следните фактори: кубатура на двигателя (за леки автомобили), общо тегло (за товарни), населено място по регистрация, възраст на собственика, за какво се използва автомобилът (учебен, такси, rent-a-car и др.), наличие на щети през изминалата година.

Стандартно полица ГО се сключва за период от една година. Цената на застраховка ГО остава деликатен въпрос на фона на ниския жизнен стандарт у нас, но трябва да сме наясно, че тя се определя от щетимостта и от размера на изплатените по застраховка„Гражданска отговорност“ обезщетения. В тази връзка, всички ние плащаме повече за неспиращата война и жертвите по пътищата у нас и в Европа. За да бъдат по-справедливи премиите, се очаква скоро да заработи системата  Бонус-Малус, според която добрите шофьори ще плащат по-ниски суми за Гражданска в сравнение с водачите с нарушения.

Ако имаш нужда от безплатна консултация за сключване на полица „Гражданска отговорност“ , обади ни се на тел: 0700 18 789 (на цената на един градски разговор) или ни пиши. Ние ще ти предложим сравнение на цени от няколко застрахователи и ще ти дадем експертен съвет за твоята полица. Така ще можеш да провериш и къде е най-евтината „Гражданска отговорност“ конкретно за теб. Обръщаме внимание, че нашето посредничество като лицензиран брокер, не е свързано със заплащане на допълнителен комисион от страна на клиента. Повече информация за застраховка „Гражданска отговорност“ и нашето обслужване можеш да получиш тук.

 

Може да ти е интересно още:

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност
2022-09-14

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност

Много от участниците в движението на пътя не знаят, че при ПТП имат право на обезщетение по „Гражданска отговорност“. Какви са условията за това и какво да направиш, за да получиш адекватна сума, виж в блога.

Отмяна на пътуване - как да не загубиш пари
2022-07-14

Отмяна на пътуване - как да не загубиш пари

Защо трябва да сключиш медицинска застраховка за чужбина ако пътуваш и какви предимства носи тя при отложено или отменено пътуване и загуба на багаж-виж в нашия блог

7 причини за щети по колата
2022-01-26

7 причини за щети по колата

Катастрофите далеч не са най-честите причини за щети по автомобила. Виж кои са седемте ситуации с най-неприятни последици за джоба ни.