Отмяна на пътуване - как да не загубиш пари

Covid-19 вече не е най-голямата пречка пред пътуванията по въздух. Хаос, опашки и отменени полети има по всички летища в Европа. Безредиците, вследствие на липса на наземен персонал, изправиха авиацията пред един от най-трудните периоди в нейната история. Ситуацията е такава, че няма достатъчно персонал, който да обслужва полетите и да зарежда гориво. Липсват дори хора, които да товарят багажа на пътниците и понякога куфарите заминават по направление чак на следващия ден.

Твоите права при закъснение или отмяна на полет

Първото ниво, след което се дължи компенсация от страна на авиокомпанията, е закъснение на полета над два часа, а по-сериозните суми се изплащат, ако закъснението е над четири часа. Това, което е в ушърб на пътниците обаче, е че срокът за обработката на претенциите е дълъг - до два месеца. А ако решението се забави, може да се наложи да се заведе и съдебно дело.

В настоящата ситуация повечето авиокомпании изплащат обезщетения, но има случаи, в които правят отказ, а вината се прехвърля на летищата. Потърпевши, разбира се, са пътниците, защото направените разходи остават за тяхна сметка и никой не ги компенсира за причиненото неудобство.

Решението - застраховка Отмяна на пътуване

 Ако в следващите месеци планираш пътуване или екскурзия със самолет, непременно сключи застраховка Отмяна на пътуване. В зависимост от избраната застрахователна компания, това може да е отделен продукт или да се сключи като допълнителни рискове към застраховка Медицински разноски за чужбина.

Най-кратко казано, отделната застраховка Отмяна на пътуване покрива риска от отменено или пропуснато туристическо или бизнес пътуване поради медицински или други причини, независещи от волята на застрахования. Възстановяват се разходи за самолетни билети, хотелски резервации и други услуги, които са платени предварително. Като допълнително покритие се възстановяват до определен лимит похарчени пари за храна, напитки или временно настаняване в хотел до определен лимит.

Важно е да се уточни, че различните застрахователни компании имат различни изисквания за момента, в който може да се сключи застраховката. Най-общо казано, това трябва да се случи до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване или закупуването на самолетен билет/резервирането на хотел. Тоест, ако си букнал билети или хотел преди месец, за съжаление, няма да можеш да се възползваш от застраховка Отмяна на пътуване.

Към застраховка Медицински разноски за чужбина може да се сключи и допълнително покритие за загуба или забава на личен багаж, като застрахователят ще покрие направени разходи за вещи от първа необходимост.

Колкото и добре да планираме пътуването си, понякога има независещи от нас обстоятелства, като ситуацията по летищата в момента. Избирайки застраховка Отмяна на пътуване, си гарантираме, че каквото и да се обърка, поне няма да загубим пари. А когато имаме това спокойствие, ще е една идея по-леко да приемем закъснялата или отложена ваканция.

За въпроси по продуктите и сключване на застраховка, пиши или позвъни на 0700 18 789.

Може да ти е интересно още:

Защо е ценно допълнителното здравно осигуряване на физически лица
2023-01-05

Защо е ценно допълнителното здравно осигуряване на физически лица

Защо да сключим здравна застраховка и какви са ползите от допълнителното здравно осигуряване на физически лица/семейство - виж в нашата блог статия.

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност
2022-09-14

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност

Много от участниците в движението на пътя не знаят, че при ПТП имат право на обезщетение по „Гражданска отговорност“. Какви са условията за това и какво да направиш, за да получиш адекватна сума, виж в блога.

7 причини за щети по колата
2022-01-26

7 причини за щети по колата

Катастрофите далеч не са най-честите причини за щети по автомобила. Виж кои са седемте ситуации с най-неприятни последици за джоба ни.