Как да се застраховаш срещу Covid-19?

Коронавирусът постави света пред нови изпитания и предизвикателства, които промениха живота, такъв какъвто го познаваме. Застрахователният бизнес също не бе подготвен за пандемия от подобен порядък, но реагира бързо и адекватно, като на световния и българския пазар вече се предлагат продукти с покритие за Covid-19.

За да отговорят на повишеното търсене на застраховки с покрит риск от коронавирус, застрахователните компании реагираха в две основни посоки: преразгледаха ограниченията си по вече съществуващи продукти (най-вече по отношение на медицинските застраховки и застраховките „Помощ при пътуване“)  и създадоха изцяло нови продукти с покритие Covid-19.

Ето и кратко обобщение на основните трендове:

Пътуване

Ако ти предстои пътуване извън България с цел почивка, препоръчваме да сключиш застраховка „Помощ при пътуване“ в чужбина. Повечето компании включиха в покритието на медицинската застраховка за чужбина и риска COVID-19, без допълнително завишение на премията.

Така, при евентуално заболяване, застраховката ще покрие разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и разходи за лекарства. Цената зависи от редица фактори, като избрано застрахователно покритие, включени рискове, срок на застраховката и дестинация на пътуване, но стандартно средната цена на ден за тази застраховка е приблизително 1.60 лв. за лимит на отговорност в размер на 20 000 EUR.

Финансова сигурност

Ако целта ти не е пътуване, а по-скоро искаш да си осигуриш финансова стабилност и подпомагане в случай на заболяване от COVID-19, на пазара се предлагат рискови застраховки "Живот", които покриват разходи при хоспитализация и след хоспитализация, както и при летален край на болния. Трябва да се отбележи обаче, че тези застраховки стандартно имат изчаквателен период от 14 дни от датата на сключване, след което влизат в сила.

За работодатели

Не е тайна, че в случай на коронавирус във фирма или предприятие, при наличие на много заразени, може да се стигне до принудително стопиране на дейността. За ограничаване на негативните последствия от евентуално събитие от подобен вид, както и с цел защита на персонала, няколко застрахователни компании разработиха продукти под формата на групова застраховка за служителите срещу риска COVID-19.

Един от най-популярните продукти в момента на достъпна цена е „Групова застраховка Коронавирус (Covid-19)“ на “Дженерали България“. Застраховката може да се сключи за срок от един до осем месеца. Покритието включва изплащане на дневни пари за болничен престой и следболнично възстановяване, както и онлайн консултация с психолог.

“УНИКА България”, от своя страна, предлага Групова рискова застраховка “Живот” за работодатели, покриваща рискове, свързани с Covid-19.  Покритите рискове са смърт от злополука и заболяване (включително коронавирус), дневни пари за болничен престой и еднократно обезщетение при диагноза Covid-19.

Предложението на “Животозастрахователен институт”, част от групата на “Лев Инс”, е Групова застраховка ,,Злополука и заболяване''- COVID-19. Покритите рискове при този продукт са смърт от злополука и заболяване (включително коронавирус), дневни пари за болничен престой и медицински разходи (медикаменти, прегледи и изследвания - включително тест за корона вирус), а срокът на застраховката е 1 година.

Здравни продукти

Най-новият продукт на пазара, който е специално посветен на защита от коронавирус, е този на  “България Иншурънс”. От компанията пуснаха  специална здравна застраховка „Health Protect+“, която предоставя три опции на покритие – базово, разширено и луксозно и е предназначена, както за индивидуални лица и семейства, така и за малки групи. Срокът на застраховката може да е от 1 (един) месец до 1 (една) година.

За повече информация за продуктите на пазара с покритие Covid-19, безплатна консултация и ценови оферти, не се колебай да се свържеш с нас на 0700 18 789 или да ни пишеш.

Може да ти е интересно още:

Знаеш ли какво е Застраховка срещу критични болести
2024-02-14

Знаеш ли какво е Застраховка срещу критични болести

Здравната застраховка срещу критични болести осигурява високо финансово покритие за лечение в чужбина след диагностициране на редица тежки заболявания. Научи повече в блога.

Защо е ценно допълнителното здравно осигуряване на физически лица
2023-01-05

Защо е ценно допълнителното здравно осигуряване на физически лица

Защо да сключим здравна застраховка и какви са ползите от допълнителното здравно осигуряване на физически лица/семейство - виж в нашата блог статия.

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност
2022-09-14

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност

Много от участниците в движението на пътя не знаят, че при ПТП имат право на обезщетение по „Гражданска отговорност“. Какви са условията за това и какво да направиш, за да получиш адекватна сума, виж в блога.