5G данните са бъдещето на автомобилите

Огромен напредък в технологиите на автомобилите ще предостави супер бързият комуникационен протокол 5G. Пробивът ще се състои в това, че посредством него ще може да се намали максимално времевият интервал между дадената от водача команда и изпълнението ѝ от страна на автомобила. Пример за такава ситуация е виждането на препятствието и натискането на педала на спирачката.

Това обаче е само една малка част от предимствата, които 5G ще даде на автомобилите. Като цяло, протоколът ще е изключително полезен за автоматизирането на превозните средства в посока взаимодействието им с движещи се и неподвижни предмети и подаването на навременен сигнал за опасност. Тъй като автоматизираните операции трябва да се извършват посредством безжично подаване на данни, скоростта на подаването трябва да е ултра бърза. Именно такава е тя при 5G мрежата, която е около 100 пъти по-бърза от 4G.

Някои нови функции на автомобилите от близкото бъдеще ще са:

  • Колите ще могат да комуникират помежду си, както и със знаците на пътя;
  • Виждането на препятствия зад ъгъла, като пешеходци, ремонти и др. вече ще бъде възможно;
  • Възможност за далечно виждане – автомобилът ще получава данни от насочените напред камери на колите пред него.

Това, което ще се промени със сигурност е, че в бъдеще ще имаме свободата, докато се возим да се доверим изцяло на нашия автоматизиран автомобил и да извършваме действия като четене, работа и дори сън, след което да пристигнем безпрепятствено до желаната дестинация.

Може да ти е интересно още:

Застраховки от царско време до днес
2020-02-03 14:33:38

Застраховки от царско време до днес

Музей с архивни експонати, които представят 100-годишната история на застраховането у нас, може да бъде посетен вече и виртуално. Виж как в нашата блог статия.

Гражданска отговорност няма да поскъпва
2020-02-03 14:33:38

Гражданска отговорност няма да поскъпва

Не се очаква задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ да повиши цената си през следващите месеци. До приемането на новата система „бонус-малус“, която ще служи за индивидуална оценка на рисковия профил на водачите, стойностите на застраховката ще останат в рамките на средно 280-320 лв., каквито са до момента.

Пътуваме ли повече това лято?
2020-02-03 14:33:38

Пътуваме ли повече това лято?

Коронакризата отложи голяма част от пътуванията-особено тези извън страната и до далечни дестинации. През последните месеци обаче се отчита плавен ръст на сключените туристически застраховки...