5G данните са бъдещето на автомобилите

Огромен напредък в технологиите на автомобилите ще предостави супер бързият комуникационен протокол 5G. Пробивът ще се състои в това, че посредством него ще може да се намали максимално времевият интервал между дадената от водача команда и изпълнението ѝ от страна на автомобила. Пример за такава ситуация е виждането на препятствието и натискането на педала на спирачката.

Това обаче е само една малка част от предимствата, които 5G ще даде на автомобилите. Като цяло, протоколът ще е изключително полезен за автоматизирането на превозните средства в посока взаимодействието им с движещи се и неподвижни предмети и подаването на навременен сигнал за опасност. Тъй като автоматизираните операции трябва да се извършват посредством безжично подаване на данни, скоростта на подаването трябва да е ултра бърза. Именно такава е тя при 5G мрежата, която е около 100 пъти по-бърза от 4G.

Някои нови функции на автомобилите от близкото бъдеще ще са:

  • Колите ще могат да комуникират помежду си, както и със знаците на пътя;
  • Виждането на препятствия зад ъгъла, като пешеходци, ремонти и др. вече ще бъде възможно;
  • Възможност за далечно виждане – автомобилът ще получава данни от насочените напред камери на колите пред него.

Това, което ще се промени със сигурност е, че в бъдеще ще имаме свободата, докато се возим да се доверим изцяло на нашия автоматизиран автомобил и да извършваме действия като четене, работа и дори сън, след което да пристигнем безпрепятствено до желаната дестинация.

Може да ти е интересно още:

Как новите технологии ще променят цените на застраховките
2022-08-16

Как новите технологии ще променят цените на застраховките

Черните кутии ще станат задължителни за всички ново произведени автомобили след 2024 г. Как данните от тях ще повлияят на дисциплината на пътя и на цената на застраховките - виж в блога.

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите
2022-07-28

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите

В света на класическите автомобили има много скъпи коли, но една наскоро поведе класацията за най-скъп автомобил, продаван някога. Виж коя е тя в блога.

Назад в историята на застраховането
2022-06-08

Назад в историята на застраховането

Днec е почти невъзможно да си представим cвят бeз cъщecтвyвaнeтo нa зacтpaxoвка живот, автомобилна застраховка, застраховка на дома, но, всъщност, как е започнало всичко - виж кратка история на застраховането.