Гражданска отговорност няма да поскъпва

Не се очаква задължителната застраховка „Гражданска отговорност да повиши цената си през следващите месеци. По информация на в. „24 часа“, до приемането на новата система „бонус-малус“, която ще служи за индивидуална оценка на рисковия профил на водачите, стойностите на застраховката ще останат в рамките на 280-320 лв., каквито са средно към момента.

Как се движи цената на ГО?

За първото полугодие на 2020-та година, при цената на застраховка „Гражданска отговорност“ в най-масовия сегмент-леки коли, се наблюдава понижение от 4%,  спрямо същия период на миналата година. За да задържат цените на това ниво обаче, от Асоциацията на застрахователите настояват системата „бонус-малус“ да започне да функционира до края на годината и посредством нея цените за добрите водачи да се диференцират от тези за водачите със системни нарушения.

Какво предстои?

Припомняме, че въвеждането на новата система се забави заради кризата с коронавируса. Един от най-важните текстове, който предстои да бъде разискван, е този за методиката за определяне на размера на имуществените и неимуществените обезщетения при ПТП, от която ще зависи и задържането на цената на „Гражданска отговорност“ за в бъдеще.

Планира се системата „бонус-малус“ да заработи първо за леките автомобили, като добрите водачи ще плащат с до 25% по-ниска премия, докато цената на полица „Гражданска отговорност“ за шофьорите с нарушения може да е със завишение до 400 %. Съществуват и някои спорни текстове, които също предстои да бъдат изчистени преди системата да влезе в сила. Част от тях са тези за вписването на водачите в полицата и класификацията на тежестта на нарушенията на пътя.

Може да направиш запитване за цена на застраховка "Гражданска отговорност" от формата тук и ние ще ти изпратим три оферти.

Може да ти е интересно още:

Застраховки от царско време до днес
2020-02-03 14:33:38

Застраховки от царско време до днес

Музей с архивни експонати, които представят 100-годишната история на застраховането у нас, може да бъде посетен вече и виртуално. Виж как в нашата блог статия.

Пътуваме ли повече това лято?
2020-02-03 14:33:38

Пътуваме ли повече това лято?

Коронакризата отложи голяма част от пътуванията-особено тези извън страната и до далечни дестинации. През последните месеци обаче се отчита плавен ръст на сключените туристически застраховки...

Застраховаме повече дома си
2020-02-03 14:33:38

Застраховаме повече дома си

Ръст при имуществените застраховки показват данните за първата част на 2020-та година. Виж в какъв размер е той и на какво се дължи.