Гражданска отговорност няма да поскъпва

Не се очаква задължителната застраховка „Гражданска отговорност да повиши цената си през следващите месеци. По информация на в. „24 часа“, до приемането на новата система „бонус-малус“, която ще служи за индивидуална оценка на рисковия профил на водачите, стойностите на застраховката ще останат в рамките на 280-320 лв., каквито са средно към момента.

Как се движи цената на ГО?

За първото полугодие на 2020-та година, при цената на застраховка „Гражданска отговорност“ в най-масовия сегмент-леки коли, се наблюдава понижение от 4%,  спрямо същия период на миналата година. За да задържат цените на това ниво обаче, от Асоциацията на застрахователите настояват системата „бонус-малус“ да започне да функционира до края на годината и посредством нея цените за добрите водачи да се диференцират от тези за водачите със системни нарушения.

Какво предстои?

Припомняме, че въвеждането на новата система се забави заради кризата с коронавируса. Един от най-важните текстове, който предстои да бъде разискван, е този за методиката за определяне на размера на имуществените и неимуществените обезщетения при ПТП, от която ще зависи и задържането на цената на „Гражданска отговорност“ за в бъдеще.

Планира се системата „бонус-малус“ да заработи първо за леките автомобили, като добрите водачи ще плащат с до 25% по-ниска премия, докато цената на полица „Гражданска отговорност“ за шофьорите с нарушения може да е със завишение до 400 %. Съществуват и някои спорни текстове, които също предстои да бъдат изчистени преди системата да влезе в сила. Част от тях са тези за вписването на водачите в полицата и класификацията на тежестта на нарушенията на пътя.

Може да направиш запитване за цена на застраховка "Гражданска отговорност" от формата тук и ние ще ти изпратим три оферти.

Може да ти е интересно още:

Как новите технологии ще променят цените на застраховките
2022-08-16

Как новите технологии ще променят цените на застраховките

Черните кутии ще станат задължителни за всички ново произведени автомобили след 2024 г. Как данните от тях ще повлияят на дисциплината на пътя и на цената на застраховките - виж в блога.

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите
2022-07-28

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите

В света на класическите автомобили има много скъпи коли, но една наскоро поведе класацията за най-скъп автомобил, продаван някога. Виж коя е тя в блога.

Назад в историята на застраховането
2022-06-08

Назад в историята на застраховането

Днec е почти невъзможно да си представим cвят бeз cъщecтвyвaнeтo нa зacтpaxoвка живот, автомобилна застраховка, застраховка на дома, но, всъщност, как е започнало всичко - виж кратка история на застраховането.