Камерите на АПИ да следят и за скоростта

Ново предложение в Парламента предвижда корекция в Закона за пътищата, съгласно която камерите на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще започнат да следят за превишена скорост, минаване на червен светофар, неправилно изпреварване и други нарушения.

В момента камерите на АПИ, които са над 300 броя в цялата страна, служат главно за анализ на трафика. Данните от тях съхраняват информация за точния час на преминаване на превозното средство, неговото местоположение, регистрационния номер и скоростта.

Предложението на депутатите е институцията, която съхранява данните, да остане АПИ, но достъп до информацията да имат и служители на МВР, прокуратурата, следствието и ДАНС.

За да се избегне възможност за масово следене на гражданите, се предлага да се въведат конкретни, по-строги изисквания за достъп до събраните от камерите на АПИ данни. Например, собственикът на автомобила да бъде уведомяван, че за него се изискват данни, а за всеки достъп да има основание, както и информация за извършилото достъпа длъжностно лице. Предлага се още да се ограничи периода на съхранение на регистрационните номера, както и те да се съхраняват в криптографски вид, с цел допълнителна защита срещу злоупотреби. 

Други промени, за които предстои обсъждане, предвиждат въвеждане на задължително обучение по пътна безопасност от детската градина, създаване на нови полигони, които да служат за обучение на бъдещи шофьори и изцяло електронно връчване на актове и фишове. Амбицията е всички тези мерки да бъдат въведени още през 2022-ра година.

Може да ти е интересно още:

Жените, които са родени да шофират
2021-10-07

Жените, които са родени да шофират

Жените шофьори често стават обект на подценяване, но има доста примери, които опровергават този стереотип. Виж няколко примера от историята на автомобилизма.

Горещи промо оферти за лятото
2021-06-30

Горещи промо оферти за лятото

Ако е време за Каско на колата, възползвай се от промо отстъпките на няколко застрахователи. Виж кои са последните горещи летни оферти и заяви застраховка сега.

Кажи ми каква кола караш, за да ти кажа какъв си
2021-06-11

Кажи ми каква кола караш, за да ти кажа какъв си

Знаеш ли, че има връзка между цвета на автомобила и характера на собственика му? Виж каква може да е причината черните коли по-често да стават участници в пътни произшествия.