Камерите на АПИ да следят и за скоростта

Ново предложение в Парламента предвижда корекция в Закона за пътищата, съгласно която камерите на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще започнат да следят за превишена скорост, минаване на червен светофар, неправилно изпреварване и други нарушения.

В момента камерите на АПИ, които са над 300 броя в цялата страна, служат главно за анализ на трафика. Данните от тях съхраняват информация за точния час на преминаване на превозното средство, неговото местоположение, регистрационния номер и скоростта.

Предложението на депутатите е институцията, която съхранява данните, да остане АПИ, но достъп до информацията да имат и служители на МВР, прокуратурата, следствието и ДАНС.

За да се избегне възможност за масово следене на гражданите, се предлага да се въведат конкретни, по-строги изисквания за достъп до събраните от камерите на АПИ данни. Например, собственикът на автомобила да бъде уведомяван, че за него се изискват данни, а за всеки достъп да има основание, както и информация за извършилото достъпа длъжностно лице. Предлага се още да се ограничи периода на съхранение на регистрационните номера, както и те да се съхраняват в криптографски вид, с цел допълнителна защита срещу злоупотреби. 

Други промени, за които предстои обсъждане, предвиждат въвеждане на задължително обучение по пътна безопасност от детската градина, създаване на нови полигони, които да служат за обучение на бъдещи шофьори и изцяло електронно връчване на актове и фишове. Амбицията е всички тези мерки да бъдат въведени още през 2022-ра година.

Може да ти е интересно още:

Как новите технологии ще променят цените на застраховките
2022-08-16

Как новите технологии ще променят цените на застраховките

Черните кутии ще станат задължителни за всички ново произведени автомобили след 2024 г. Как данните от тях ще повлияят на дисциплината на пътя и на цената на застраховките - виж в блога.

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите
2022-07-28

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите

В света на класическите автомобили има много скъпи коли, но една наскоро поведе класацията за най-скъп автомобил, продаван някога. Виж коя е тя в блога.

Назад в историята на застраховането
2022-06-08

Назад в историята на застраховането

Днec е почти невъзможно да си представим cвят бeз cъщecтвyвaнeтo нa зacтpaxoвка живот, автомобилна застраховка, застраховка на дома, но, всъщност, как е започнало всичко - виж кратка история на застраховането.