Кажи ми каква кола караш, за да ти кажа какъв си

Знаеш ли, че има връзка между цвета на автомобила и характера на собственика му? Редица проведени анкети в световен план дават основание да се направи връзка между тези две неща, като изборът на цвят говори не само за навиците на шофьора, но може да определя и стила на карането.

Дали е вярно, че черните автомобили в по-голяма степен стават участници в пътни произшествия, а сребристите са тези, които най-рядко катастрофират? Еднозначен отговор на този въпрос, разбира се, няма, но по-долу може да научиш повече за психологията на цветовете при избора на автомобил и да решиш за себе си дали твърденията са верни:

Сив/сребрист

Този цвят коли е най-разпространен и се управлява от разумни, практични хора. Собствениците им не обичат да се открояват и да привличат внимание върху себе си, но са надеждни и на тях може да се разчита.

Черен

Опасни, протестиращи, извън нормата. Черният цвят е предпочитан при автомобилите висок клас, защото говори за изисканост и стил, но и за притежание на власт. Всички знаем в какъв цвят автомобили превозват дипломатите, нали?

Бял

В последно време белите автомобили добиват широка популярност, защото цветът се свързва с притежание на елегантност и модерен вкус от страна на собственика. Счита се, че бялото показва желанието на човек да има чисто нов продукт. Водачите, които предпочитат беля цвят са организирани и се стремят към висок социален статус.

Син

Собствениците на сини автомобили са щастливи, позитивни хора, които е най-вероятно да ти дадат предимство на кръстовище. Синият цвят характеризира земни, практични и уверени личности, на които можеш да се довериш за сигурен и комфортен превоз. Вероятно те са и тези, които не забравят да подновят застраховките си навреме :)

Червен

Тези, които търсят внимание, обикновено си взимат червен автомобил. Цветът е типичен за екстровертите и за бързите, по-агресивни шофьори. Характеризира се с енергия, амбиция, увереност, сила.

Зелен/кафяв (земни тонове)

Хората, които си купуват зелени автомобили, не робуват на модата и не се интересуват какво мислят останалите за тях. Те са скромни, балансирани интроверти, които често водят природосъобразен начин на живот.

Жълт

В България този цвят не е особено популярен, тъй като се свързва извършване на таксиметрови услуги. Принципно обаче, хората, които го предпочитат, са енергични и оптимистични, с позитивен поглед към живота.

Виолетов/розов

Предпочитан цвят от личности, които претендират за оригиналност и уникалност. Стремят се да се открояват от тълпата и не се интересуват много от мнението на останалите.

Разбира се, винаги има значение наситеността и оттенъка на избрания цвят. Така например, неоновите цветове обикновено са присъщи за спортните модели коли, чиито собственици искат да изпъкнат. По-тъмните цветове коли са характерни за по-големите традиционалисти, докато по-светлите и свежи тонове са типични за младите (в това число и по-душа) оптимисти.

Въпреки че цялата изложена информация не важи еднозначно за всички собственици на автомобили, сме сигурни, че начинът на шофиране се влияе от различни фактори. В това чисто модел и марка на автомобила, цвят и не на последно място сила и стил на музиката, която слуша водачът (затова, внимавай повече зад волана, ако караш червена спортна кола в комбинация с хард рок парчета, например)

Какъвто и да е автомобилът ти обаче, ние с радост ще го застраховаме. Обади ни се за оферта сега.

 

Може да ти е интересно още:

Как новите технологии ще променят цените на застраховките
2022-08-16

Как новите технологии ще променят цените на застраховките

Черните кутии ще станат задължителни за всички ново произведени автомобили след 2024 г. Как данните от тях ще повлияят на дисциплината на пътя и на цената на застраховките - виж в блога.

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите
2022-07-28

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите

В света на класическите автомобили има много скъпи коли, но една наскоро поведе класацията за най-скъп автомобил, продаван някога. Виж коя е тя в блога.

Назад в историята на застраховането
2022-06-08

Назад в историята на застраховането

Днec е почти невъзможно да си представим cвят бeз cъщecтвyвaнeтo нa зacтpaxoвка живот, автомобилна застраховка, застраховка на дома, но, всъщност, как е започнало всичко - виж кратка история на застраховането.