Кратка история на първия автомобил в България

Примитивна конструкция, парен двигател, дървени колела и бандажни гуми – това накратко е описанието на френския De Dion Bouton, който е внесен в България от чеха Август Шедеви. Точно на Великден, 1896 г., първото возило у нас пристига на Централна гара и след кратка подготовка е подкарано триумфално по "Шарения мост" ("Лъвов мост) и площад "Свети Крал" (пл. "Света Неделя") към ул. "Витоша", а гумената тромба възвестява отдалече предстоящата му поява.

Най-неприятно изненадани от автомобила са файтонджиите, тъй като машината заплашва да "им вземе хляба". Колата на Август Шедеви обаче е експлоатирана само няколко пъти по софийските улици и след ед.на сериозна повреда е изоставена. Файтонджиите си отдъхват - "файтонът без коне" няма бъдеще!

По това време в София все още няма електричество и трамваи, а хората се придвижват предимно с каруци, файтони или пеша. "Кому са нужни тези заплашителни изобретения? Никой няма да ги хареса и само ще плашат гражданите!" - така реагират столичните вестници на първите автомобили, появили се в София. На фона на примитивните условия за транспорт обаче, появата на първото возило е истинска сензация сред столичани. Въпреки това, автомобилите масово са възприемани като каприз на хората без вкус и възпитание. Затова дълго време единствените, които проявяват смелостта да ги ползват у нас, са чужденците.

Предразсъдъците към колите намаляват когато цар Фердинанд купува първия си Мерцедес, от който се впечатлява през септември 1905 г. по време на ралито "Мюнхен-Берлин". Дълги години Мерцедес няма представителство в България, но цар Фердинанд е сред най-заклетите фенове на марката. Той поръчва едни от най-екзотичните модификации на фирмата, които за съжаление не са запазени. Първият му Мерцедес обаче е запазен и до днес и може да се види в Музея за история на София.

Може да ти е интересно още:

Застраховки от царско време до днес
2020-02-03 14:33:38

Застраховки от царско време до днес

Музей с архивни експонати, които представят 100-годишната история на застраховането у нас, може да бъде посетен вече и виртуално. Виж как в нашата блог статия.

Гражданска отговорност няма да поскъпва
2020-02-03 14:33:38

Гражданска отговорност няма да поскъпва

Не се очаква задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ да повиши цената си през следващите месеци. До приемането на новата система „бонус-малус“, която ще служи за индивидуална оценка на рисковия профил на водачите, стойностите на застраховката ще останат в рамките на средно 280-320 лв., каквито са до момента.

Пътуваме ли повече това лято?
2020-02-03 14:33:38

Пътуваме ли повече това лято?

Коронакризата отложи голяма част от пътуванията-особено тези извън страната и до далечни дестинации. През последните месеци обаче се отчита плавен ръст на сключените туристически застраховки...