Кратка история на първия автомобил в България

Примитивна конструкция, парен двигател, дървени колела и бандажни гуми – това накратко е описанието на френския De Dion Bouton, който е внесен в България от чеха Август Шедеви. Точно на Великден, 1896 г., първото возило у нас пристига на Централна гара и след кратка подготовка е подкарано триумфално по "Шарения мост" ("Лъвов мост) и площад "Свети Крал" (пл. "Света Неделя") към ул. "Витоша", а гумената тромба възвестява отдалече предстоящата му поява.

Най-неприятно изненадани от автомобила са файтонджиите, тъй като машината заплашва да "им вземе хляба". Колата на Август Шедеви обаче е експлоатирана само няколко пъти по софийските улици и след ед.на сериозна повреда е изоставена. Файтонджиите си отдъхват - "файтонът без коне" няма бъдеще!

По това време в София все още няма електричество и трамваи, а хората се придвижват предимно с каруци, файтони или пеша. "Кому са нужни тези заплашителни изобретения? Никой няма да ги хареса и само ще плашат гражданите!" - така реагират столичните вестници на първите автомобили, появили се в София. На фона на примитивните условия за транспорт обаче, появата на първото возило е истинска сензация сред столичани. Въпреки това, автомобилите масово са възприемани като каприз на хората без вкус и възпитание. Затова дълго време единствените, които проявяват смелостта да ги ползват у нас, са чужденците.

Предразсъдъците към колите намаляват когато цар Фердинанд купува първия си Мерцедес, от който се впечатлява през септември 1905 г. по време на ралито "Мюнхен-Берлин". Дълги години Мерцедес няма представителство в България, но цар Фердинанд е сред най-заклетите фенове на марката. Той поръчва едни от най-екзотичните модификации на фирмата, които за съжаление не са запазени. Първият му Мерцедес обаче е запазен и до днес и може да се види в Музея за история на София.

Може да ти е интересно още:

Как новите технологии ще променят цените на застраховките
2022-08-16

Как новите технологии ще променят цените на застраховките

Черните кутии ще станат задължителни за всички ново произведени автомобили след 2024 г. Как данните от тях ще повлияят на дисциплината на пътя и на цената на застраховките - виж в блога.

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите
2022-07-28

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите

В света на класическите автомобили има много скъпи коли, но една наскоро поведе класацията за най-скъп автомобил, продаван някога. Виж коя е тя в блога.

Назад в историята на застраховането
2022-06-08

Назад в историята на застраховането

Днec е почти невъзможно да си представим cвят бeз cъщecтвyвaнeтo нa зacтpaxoвка живот, автомобилна застраховка, застраховка на дома, но, всъщност, как е започнало всичко - виж кратка история на застраховането.