Ще отпаднат ли стикерите по Гражданска отговорност?

Застрахователните брокери и компаниите продължиха работа, въпреки въведеното извънредно положение, причинено от пандемията от COVID-19. Това, разбира се, се случва при засилени мерки за сигурност и превенция и максимално ограничаване на посещенията на офисите от страна на клиентите.

При създалата се обстановка, на дневен ред отново излиза въпросът за премахване на физическите стикери по задължителната „Гражданска отговорност“ – въпрос, който от няколко години добива все по-голяма популярност у нас и чието отлагане възпрепятства пълното дигитализиране на процеса по сключване и издаване на застраховката.

Предвид разпространението на коронавируса, Асоциацията на българските застрахователи излезе с предложение, с което вече е запозната Комисията за финансов надзор и предстои да бъдат запознати и други компетентни държавни органи.

Предложението за отпадане на физическите стикери е мотивирано в следните точки:

  • Наличието на валидна застраховка „Гражданска отговорност“ може да бъде проверено по електронен път в сайта на Гаранционния фонд, затова не се налага това да бъде удостоверявано и със стикер на предното стъкло;
  • С отпадането на стикера ще се намали крайната цена на застраховката, тъй като в момента в премията по всяка застраховка е калкулирана цена на стикер в размер на 1.40 лева за брой, а при разсрочено плащане на 4 вноски тази сума нараства до 5.60 лв.;
  • Отпечатването на стикерите се изчислява на приблизително 10 440 000 лв. В случай на премахване на изискването за задължително издаване на стикер, този разход ще отпадне;
  • Не на последно място, премахването на стикерите ще улесни сключването на задължителната застраховка от разстояние, в това число и онлайн, а присъствието на клиент в офиса на застрахователните посредници и компаниите няма да е необходимо.

Настоящата ситуация е сериозен пример, който категорично демонстрира смисъла от пълно дигитализиране на процеса по сключване на застраховка "Гражданска отговорност", а евентуалното решение на проблема от страна на компетентните органи несъмнено ще доведе до значителни ползи за обществото.  

Може да ти е интересно още:

Как новите технологии ще променят цените на застраховките
2022-08-16

Как новите технологии ще променят цените на застраховките

Черните кутии ще станат задължителни за всички ново произведени автомобили след 2024 г. Как данните от тях ще повлияят на дисциплината на пътя и на цената на застраховките - виж в блога.

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите
2022-07-28

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите

В света на класическите автомобили има много скъпи коли, но една наскоро поведе класацията за най-скъп автомобил, продаван някога. Виж коя е тя в блога.

Назад в историята на застраховането
2022-06-08

Назад в историята на застраховането

Днec е почти невъзможно да си представим cвят бeз cъщecтвyвaнeтo нa зacтpaxoвка живот, автомобилна застраховка, застраховка на дома, но, всъщност, как е започнало всичко - виж кратка история на застраховането.