Ще отпаднат ли стикерите по Гражданска отговорност?

Застрахователните брокери и компаниите продължиха работа, въпреки въведеното извънредно положение, причинено от пандемията от COVID-19. Това, разбира се, се случва при засилени мерки за сигурност и превенция и максимално ограничаване на посещенията на офисите от страна на клиентите.

При създалата се обстановка, на дневен ред отново излиза въпросът за премахване на физическите стикери по задължителната „Гражданска отговорност“ – въпрос, който от няколко години добива все по-голяма популярност у нас и чието отлагане възпрепятства пълното дигитализиране на процеса по сключване и издаване на застраховката.

Предвид разпространението на коронавируса, Асоциацията на българските застрахователи излезе с предложение, с което вече е запозната Комисията за финансов надзор и предстои да бъдат запознати и други компетентни държавни органи.

Предложението за отпадане на физическите стикери е мотивирано в следните точки:

  • Наличието на валидна застраховка „Гражданска отговорност“ може да бъде проверено по електронен път в сайта на Гаранционния фонд, затова не се налага това да бъде удостоверявано и със стикер на предното стъкло;
  • С отпадането на стикера ще се намали крайната цена на застраховката, тъй като в момента в премията по всяка застраховка е калкулирана цена на стикер в размер на 1.40 лева за брой, а при разсрочено плащане на 4 вноски тази сума нараства до 5.60 лв.;
  • Отпечатването на стикерите се изчислява на приблизително 10 440 000 лв. В случай на премахване на изискването за задължително издаване на стикер, този разход ще отпадне;
  • Не на последно място, премахването на стикерите ще улесни сключването на задължителната застраховка от разстояние, в това число и онлайн, а присъствието на клиент в офиса на застрахователните посредници и компаниите няма да е необходимо.

Настоящата ситуация е сериозен пример, който категорично демонстрира смисъла от пълно дигитализиране на процеса по сключване на застраховка "Гражданска отговорност", а евентуалното решение на проблема от страна на компетентните органи несъмнено ще доведе до значителни ползи за обществото.  

Може да ти е интересно още:

Застраховки от царско време до днес
2020-02-03 14:33:38

Застраховки от царско време до днес

Музей с архивни експонати, които представят 100-годишната история на застраховането у нас, може да бъде посетен вече и виртуално. Виж как в нашата блог статия.

Гражданска отговорност няма да поскъпва
2020-02-03 14:33:38

Гражданска отговорност няма да поскъпва

Не се очаква задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ да повиши цената си през следващите месеци. До приемането на новата система „бонус-малус“, която ще служи за индивидуална оценка на рисковия профил на водачите, стойностите на застраховката ще останат в рамките на средно 280-320 лв., каквито са до момента.

Пътуваме ли повече това лято?
2020-02-03 14:33:38

Пътуваме ли повече това лято?

Коронакризата отложи голяма част от пътуванията-особено тези извън страната и до далечни дестинации. През последните месеци обаче се отчита плавен ръст на сключените туристически застраховки...