Защо трябва да имаме Допълнително здравно осигуряване

Колко струва здравето е въпрос, на който няма нужда да даваме отговор, защото всички знаем, че то е безценно. Да си здрав(а) е равно на това да си богат(а) и затова не трябва да пестим средства и усилия, за да се грижим за тялото си. Няма да разсъждаваме върху качеството на здравната система в България, защото всички имаме лични наблюдения. Ако си се уморил(а) да прекарваш часове в чакалнята на личния лекар за консултация или за направление, което така и не получаваш, решението за теб е допълнително здравно осигуряване (ДЗО).

Какво е допълнителното здравно осигуряване

Най-общо казано, доброволното здравно осигуряване е допълнителна здравна застраховка, която се поддържа от застрахователни компании. Това е една от разликите със задължителното здравно осигуряване (ЗЗО), което се поддържа от Здравната каса (НЗОК) и за което всеки пълнолетен български гражданин е длъжен да внася ежемесечни осигуровки след навършване на пълнолетие. Друга разлика е, че ДЗО позволява използването на здравни услуги, които са включени в ЗЗО, но може и да надгражда с такива, които не се изплащат по Здравна каса. Обикновено, при здравната застраховка, здравните услуги, от които могат да се ползват клиентите, са описани в пакет, като за тях са посочени лимити на разходите, до които се покриват претенциите. Този вид застраховки стандартно се сключват за период от 1 година.

Здравна застраховка - предимства

Вече споменахме, че допълнителната здравна застраховка надгражда нашето задължително здравно осигуряване в НЗОК, като целта ѝ е да пести време, нерви и неудобство на застрахованите лица. Сред основните предимства на допълнителното здравно осигуряване са:

 • Посещение при лекар специалист без нуждата от направление;
 • Насрочване на точен час за преглед, с което се избягва чакането пред лекарския кабинет;
 • Достъп до качествени и навремени медицински услуги във всяка точка на страната;
 • Медицински асистанс от център за обслужване на клиенти;
 • Съдействие за консултации и лечение от водещи национални консултанти;
 • Свободен избор на лечебно заведение на територията на Р България, в това число и частни клиники;
 • Възможност от доброволно здравно осигуряване да се възползват и неосигурени лица, както и чуждестранни граждани, които пребивават на територията на България.

Допълнителни преференции, които могат да бъдат осигурени от ДЗО, са:

 • Възможност за възстановяване на средства за лекарства, диоптрични стъкла, дентални услуги;
 • Възможност за безплатни годишни, профилактични прегледи;
 • Покриване на допълнителни разходи при престой в болница – заплащане на избор на екип, престой в стая, консумативи и др.

Допълнително здравно осигуряване – фирми

Поради достъпните си цени, груповата здравна застраховка е предпочитана за сключване от страна на фирми в полза на техните служители. ДЗО е все по-търсена допълнителна фирмена социална придобивка при постъпване на работа, като част от социалния пакет, който обикновено включва карта за спорт, ваучери за храна и др. Предимство е, че в зависимост от застрахователния договор, служителите могат да включват и членове на семейството си към общата група застраховани лица. Сред основните преимущества на здравното застраховане за фирми са:

 • Допълнителното здравно осигуряване предоставя данъчни преференции за юридически лица. Съгласно чл. 208 от ЗКПО вноските за сключена здравна застраховка, които са за сметка на работодателя, до 60 лв. месечно на служител, се определят като разход на фирмата, неподлежащ на данъчно облагане. По подобен начин стоят нещата и със застраховка Живот за служители;
 • Профилактиката и ранната диагностика, която предоставя комплексната здравна застраховка, намалява риска от отсъствие от работа по болест. Ограничава се почти изцяло и отсъствието на служителите във връзка с чакане пред кабинета на личния лекар за направление или чакане пред кабинета на специалист за преглед.

ДЗО за физически лица

Повечето застрахователни компании предпочитат да застраховат големи компании, тъй като по този начин имат възможност да дадат по-изгодни застрахователни пакети. Колко струва допълнителното здравно осигуряване се преценява индивидуално за всяка фирма в зависимост от броя служители, възраст и желаното покритие, но стандартно цените варират от 20 до 60 лв. на служител на месец. Малко по-различно стоят нещата с доброволното здравно осигуряване на физически лица под формата на индивидуална или семейна здравна застраховка. Тук цените са по-високи, а покритията базови. Трябва да се има предвид и че не всички застрахователни компании предлагат тази услуга, тъй като голяма част от тях са ориентирани само към корпоративния пазар по отношение на ДЗО.

Коя е най-добрата здравна застраховка

За всяка фирма/човек най-добрата здравна застраховка трябва да се подбере индивидуално. Допълнителното здравно осигуряване е специфично за различните застрахователни компании, предлаганите варианти на покрития също са доста разнообразни и затова изборът на застраховател изисква значително предварително проучване и адекватна преценка на офертите. Ние в Insta Broker работим с най-големите застрахователни компании, които предоставят ДЗО на българския пазар и познаваме спецификите на всяка от тях в детайл. Нашата безплатна професионална консултация, по време на която определяме специфичните потребности на клиента, ни помага да изготвим индивидуално предложение с най-подходящите застрахователни покрития на оптимална цена. Можеш да заявиш консултация сега.

Може да ти е интересно още:

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност
2022-09-14

Как да получим обезщетение по Гражданска отговорност

Много от участниците в движението на пътя не знаят, че при ПТП имат право на обезщетение по „Гражданска отговорност“. Какви са условията за това и какво да направиш, за да получиш адекватна сума, виж в блога.

Отмяна на пътуване - как да не загубиш пари
2022-07-14

Отмяна на пътуване - как да не загубиш пари

Защо трябва да сключиш медицинска застраховка за чужбина ако пътуваш и какви предимства носи тя при отложено или отменено пътуване и загуба на багаж-виж в нашия блог

7 причини за щети по колата
2022-01-26

7 причини за щети по колата

Катастрофите далеч не са най-честите причини за щети по автомобила. Виж кои са седемте ситуации с най-неприятни последици за джоба ни.