Каква ще е ваканцията ни занапред?

Кога ще бъдат отворени всички граници за пътуване все още е неизвестно, но едно е сигурно - малко по малко туризмът ще започне да се възобновява. Със затоплянето на времето на всички вече ни се иска час по-скоро да сме на море, но да се правят планове за лятото на 2020-та година, за съжаление, все още е трудно.

Безопасността на първо място

Дори за най-големите оптимисти е ясно, че връщането към туристическите пътувания във вида им отпреди пандемията, на този етап е невъзможно. Много туристически дестинации вече се подготвят за летния сезон, но това се случва при спазване на мерките за безопасност, като се предвиждат специфични ограничения по плажовете и в хотелите и ресторантите на всички европейски държави, които приемат туристи.

Когато предприемат пътуване, хората вече ще държат изключително много на безопасността си и на хигиената, затова традиционните хотели започнаха да преосмислят бизнес модела си, а изолираните места за настаняване и самостоятелните къщи за гости станаха предпочитани от туристите.

Промяна в нагласите за пътуване

Заради коронавируса се промени радикално и начинът по който хората пътуват, като това в никакъв случай не засяга само въздушния транспорт. Тенденцията, която със сигурност ще продължи и в бъдеще, е да се предприемат кратки пътешествия и уикенд ваканции до близки дестинации, най-често в рамките на собствената или най-много на съседна държава. Освен това, повечето от хората вече предпочитат да пътуват с автомобил вместо със самолет.

В момента туристите се насочват към оферти, които дават възможност за пренасрочване на пътуването, както и за отмяна на резервация без заплащане на наказателна такса. При туристическите и здравните застраховки се очаква повишено търсене, като у нас се предвижда да започнат да се предлагат застраховки срещу коронавирус на всички българи, които искат да почиват в съседни страни. По думите на председателя на Асоциацията на българските туроператори Даниела Стоева в стандартната полица ще има клауза за покриване на разходи за лечение на коронавирус в чужбина, но конкретните условия все още се уточняват от страна на застрахователите.

Какво предстои

България вече се подготвя за летния сезон и по дългите плажове на Черноморието са разположени шезлонги на голямо разстояние. Вътрешният туризъм се възобновява, но при спазване на строги изисквания за безопасност – дистанция от 1, 5 м, използване на маски и дезинфектанти, забрана за шведски маси, климатици и спа процедури.

 От 15 юни любимата на българите дестинация Гърция също ще отвори границите си за чуждестранни туристи. Ще бъдат пускани само граждани от около 20 държави с добри епидемиологични характеристики, сред които държави е и България.

Турция също постепенно разхлабва мерките, като се надява от началото на юни да започне да приема чуждестранни гости. Там обаче епидемиологичната обстановка е доста по-усложнена от тази в Гърция и затова ние не препоръчваме пътувания поне на този етап.

Испания и Италия са сред дестинациите, до които най-вероятно няма да стигнем тази година, а що се отнася до междуконтинентални пътешествия – остава ни да мечтаем за времето, когато отново ще можем смело да предприемем такива.

Какво печели обикновеният турист обаче от всички тези промени и нови мерки за безопасност по отношение на пътуването? Със сигурност - висока степен на усамотение и лично пространство на плажа, което от години му липсваше особено на Българското Черноморие. Печели и от това, че вече има все по-високи изисквания към здравето си и търси нови продукти и решения, които да му ги гарантират.

Може да ти е интересно още:

Как новите технологии ще променят цените на застраховките
2022-08-16

Как новите технологии ще променят цените на застраховките

Черните кутии ще станат задължителни за всички ново произведени автомобили след 2024 г. Как данните от тях ще повлияят на дисциплината на пътя и на цената на застраховките - виж в блога.

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите
2022-07-28

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите

В света на класическите автомобили има много скъпи коли, но една наскоро поведе класацията за най-скъп автомобил, продаван някога. Виж коя е тя в блога.

Назад в историята на застраховането
2022-06-08

Назад в историята на застраховането

Днec е почти невъзможно да си представим cвят бeз cъщecтвyвaнeтo нa зacтpaxoвка живот, автомобилна застраховка, застраховка на дома, но, всъщност, как е започнало всичко - виж кратка история на застраховането.