Каква ще е ваканцията ни занапред?

Кога ще бъдат отворени всички граници за пътуване все още е неизвестно, но едно е сигурно - малко по малко туризмът ще започне да се възобновява. Със затоплянето на времето на всички вече ни се иска час по-скоро да сме на море, но да се правят планове за лятото на 2020-та година, за съжаление, все още е трудно.

Безопасността на първо място

Дори за най-големите оптимисти е ясно, че връщането към туристическите пътувания във вида им отпреди пандемията, на този етап е невъзможно. Много туристически дестинации вече се подготвят за летния сезон, но това се случва при спазване на мерките за безопасност, като се предвиждат специфични ограничения по плажовете и в хотелите и ресторантите на всички европейски държави, които приемат туристи.

Когато предприемат пътуване, хората вече ще държат изключително много на безопасността си и на хигиената, затова традиционните хотели започнаха да преосмислят бизнес модела си, а изолираните места за настаняване и самостоятелните къщи за гости станаха предпочитани от туристите.

Промяна в нагласите за пътуване

Заради коронавируса се промени радикално и начинът по който хората пътуват, като това в никакъв случай не засяга само въздушния транспорт. Тенденцията, която със сигурност ще продължи и в бъдеще, е да се предприемат кратки пътешествия и уикенд ваканции до близки дестинации, най-често в рамките на собствената или най-много на съседна държава. Освен това, повечето от хората вече предпочитат да пътуват с автомобил вместо със самолет.

В момента туристите се насочват към оферти, които дават възможност за пренасрочване на пътуването, както и за отмяна на резервация без заплащане на наказателна такса. При туристическите и здравните застраховки се очаква повишено търсене, като у нас се предвижда да започнат да се предлагат застраховки срещу коронавирус на всички българи, които искат да почиват в съседни страни. По думите на председателя на Асоциацията на българските туроператори Даниела Стоева в стандартната полица ще има клауза за покриване на разходи за лечение на коронавирус в чужбина, но конкретните условия все още се уточняват от страна на застрахователите.

Какво предстои

България вече се подготвя за летния сезон и по дългите плажове на Черноморието са разположени шезлонги на голямо разстояние. Вътрешният туризъм се възобновява, но при спазване на строги изисквания за безопасност – дистанция от 1, 5 м, използване на маски и дезинфектанти, забрана за шведски маси, климатици и спа процедури.

 От 15 юни любимата на българите дестинация Гърция също ще отвори границите си за чуждестранни туристи. Ще бъдат пускани само граждани от около 20 държави с добри епидемиологични характеристики, сред които държави е и България.

Турция също постепенно разхлабва мерките, като се надява от началото на юни да започне да приема чуждестранни гости. Там обаче епидемиологичната обстановка е доста по-усложнена от тази в Гърция и затова ние не препоръчваме пътувания поне на този етап.

Испания и Италия са сред дестинациите, до които най-вероятно няма да стигнем тази година, а що се отнася до междуконтинентални пътешествия – остава ни да мечтаем за времето, когато отново ще можем смело да предприемем такива.

Какво печели обикновеният турист обаче от всички тези промени и нови мерки за безопасност по отношение на пътуването? Със сигурност - висока степен на усамотение и лично пространство на плажа, което от години му липсваше особено на Българското Черноморие. Печели и от това, че вече има все по-високи изисквания към здравето си и търси нови продукти и решения, които да му ги гарантират.

Може да ти е интересно още:

Застраховки от царско време до днес
2020-02-03 14:33:38

Застраховки от царско време до днес

Музей с архивни експонати, които представят 100-годишната история на застраховането у нас, може да бъде посетен вече и виртуално. Виж как в нашата блог статия.

Гражданска отговорност няма да поскъпва
2020-02-03 14:33:38

Гражданска отговорност няма да поскъпва

Не се очаква задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ да повиши цената си през следващите месеци. До приемането на новата система „бонус-малус“, която ще служи за индивидуална оценка на рисковия профил на водачите, стойностите на застраховката ще останат в рамките на средно 280-320 лв., каквито са до момента.

Пътуваме ли повече това лято?
2020-02-03 14:33:38

Пътуваме ли повече това лято?

Коронакризата отложи голяма част от пътуванията-особено тези извън страната и до далечни дестинации. През последните месеци обаче се отчита плавен ръст на сключените туристически застраховки...