Застраховки от царско време до днес

Музей с архивни експонати, които представят 100-годишната история на застраховането у нас, може да бъде посетен вече и виртуално. От началото на месец октомври всеки може да разгледа събраните близо 400 артефакта с уникална историческа стойност, сред които книжа, полици, предмети и брошури от застрахователната история на България по времето на Царство България, Народна република България и съвременния ни период.

Инициативата е на ДЗИ, а виртуалният музей може да се разгледа тук. При желание, експозицията може да бъде посетена и на място на адрес гр. София, ул. „Константин Преславски“ 1, като това se заявява от бутона „Заявка за преглед“.

Любопитни факти от историята на застраховането:

  • Финансовите услуги в България започват да се развиват стремително веднага след Освобождението, като в сферата на застраховането у нас първо започва да се развива животозастраховането, заедно със селскостопанско и транспортното застраховане;
  • На 1 октомври 1891 г. в Русе е учредено първото българско застрахователно дружество, което носи името „България“;
  • Първата застраховка в България е с покритие за риска „Пожар“ за имущество;
  • Второто българско застрахователно дружество “Балкан” е създадено на 10 юли 1895 г.;
  • Автомобилните застраховки у нас са въведени през XX, приблизително около 1925 г.;
  • Към 1943 г. двама от всеки пет българи притежават застраховка „Живот“. За сравнение, днес едва 6 на 100 имат инвестиционно-спестовна застраховка „Живот“;
  • ЗК „Орел“ е първият частен застраховател у нас, който получава лиценза си през 1998 г.

 

 

Може да ти е интересно още:

Как новите технологии ще променят цените на застраховките
2022-08-16

Как новите технологии ще променят цените на застраховките

Черните кутии ще станат задължителни за всички ново произведени автомобили след 2024 г. Как данните от тях ще повлияят на дисциплината на пътя и на цената на застраховките - виж в блога.

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите
2022-07-28

Кой е най-скъпият автомобил в историята на продажбите

В света на класическите автомобили има много скъпи коли, но една наскоро поведе класацията за най-скъп автомобил, продаван някога. Виж коя е тя в блога.

Назад в историята на застраховането
2022-06-08

Назад в историята на застраховането

Днec е почти невъзможно да си представим cвят бeз cъщecтвyвaнeтo нa зacтpaxoвка живот, автомобилна застраховка, застраховка на дома, но, всъщност, как е започнало всичко - виж кратка история на застраховането.